У Врању расте број новооболелих од ковида, уочљиво да већина има лакшу клиничку слику или је без симптома

У Врању и даље расте број новооболелих, за три дана откривено је 35 позитивних на коронавирус. Од тога је већина из фабрике намештаја "Додић", тестирани су сви радници, епидемиолози траже да се тестирају и они који су били с њима у контакту. Кризни штаб апелује на привреднике, предузетнике и грађане, неопходно је да се сви придржавају мера заштите.

Не ради фабрика намештаја "Додић", епидемиолози су проценили, након првих потврђених случајева, да је неопходан прекид рада у трајању од најмање две недеље. Ушао је вирус у колектив и проширио се.

Слободан Миленковић, градоначелник Врања, каже: "Имамо то жариште у приватној фабрици намештаја, где су били новозаражени пацијенти, тако да је то основни узрок због чега имамо повећање броја заражених."

На питање да ли има заражених и у другим фабрикама, рецимо у "Геоксу", који не ради, градоначелник је одговорио да има и да се ти људи сада опсервирају.

"Епидемиолози су упозоравали да је вирус и даље присутан, али је приметно било опуштање, неношење заштитних маски и непоштовање физичке дистанце. До пре три дана број заражених у Врању од почетка епидемије био је око 110, само за три дана још 70", саопштава др Слађан Станковић, епидемиолог у ЗЗЈЗ у Врању.

"Тестирани су сви радници, тј. 230 запослених, тестирају се чланови породице и стављају у изолацију, има се утисак да се полако смирује жариште епидемије", процењује др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог.

Са аутобуске станице током дана пође десет аутобуса намењених превозу радника.

Стефан Филиповић, диспечер на аутобуској станици, каже да сви носе маске и рукавице, како запослени тако и путници. Простор за возача ограђен је плексигласом.

У три ковид болнице смештена су тренутно 93 пацијента, има још 30 слободних места. Осморо је теже оболелих, већина новозаражених има лакшу клиничку слику или нема симптоме.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво