Дезо тунел на шабачки начин

У Ковид амбуланти шабачког Дома здравља постављен је први дезинфекциони тунел, донација градске фирме Цортен Арт, која је тунел осмислила и направила.

Корона амбуланта је прво место за преглед пацијената који имају температуру, кашаљ или било који симтон короне, или раде контролне тестове и прегледе. Први дезинфекциони тунел и прва заштита одмах на улазу.

"Ја сад први пут видим, радим на Институту за онкологију, тамо немамо у Београду ништа слично. Иначе, мој први налаз је био позитиван , била сам у земунској болници. Сад је други негативан и ово је последњи контролни преглед, ваљда ће бити све у реду," каже пацијенткиња Ивана Максић.

Додатна дезинфекција, додатна и сигурност и за здравствене раднике.

"Кад долазимо на посао пролазимо код њега, исто то радимо и кад крећемо кући, то нам ослобађа и психичку и физичку трауму," каже Сузана Лукић, медицинска сестра у Ковид амбуланти Дома здравља у Шапцу.

 

За већу безбедност суграђана, донатори се нису двоумили. Из радионице Коретн Арта, млади стручњаци који су га осмислили први дезо тунел су и поставили у ковид амбуланту.

"Дезинфекција траје 4 секунде, микрочестице дезинфицијента падају по особи која је потенцијално заражена или има корона или неки други вирус, отклања, односно врши дезинфекцију. Ово је шабачки производ, ми смо као шабачка фирма желели да донирамо нашем Дому здравља,како би заштитили наше здравствене раднике и наше суграђане,"каже Бојан Лолић, директор и сувлсник Цортен Арта.

 

На почетку пандемије знатно више, а последњих дана свакодневно у ковид амбуланту дође двадесетак пацијената. Уз дезинфекцију ризик је мањи.

 

Др Јасмина Станковић , директор Дома здравља Шабац:"Оно што је јако важно, овај дезинфекциони тунел ће користити и касније, након завршетка пандемије, за дезинфекцију овог простора. Дезинфикује се и одећа и обућа."

 

У радионици Кортен Арта завршено је још 10 тунела. Од идеје до прототипа, деветорици инжењера и техничара требало је само десет дана. Пројекат је подржао Фонд за иновативну делатност.


"Све је комплетно атестирано  сертификовано, ова прва тура је распродата за домаће тржиште а интересовање из иностраства је такође јако велико," каже Ненад Товаровић, машински инжењер, сувласник Цотен Арта.

Пет тунела у договору са Фондом су поклон онима којима су најнеопходнији. Међу купцима има и донатора за болнице. Од банака до јавних институција, аеродрома, тржних центара, шабачки производ ,настао у време короне, имаће заштитни пут и после епидемије.

 

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво