Рума: Помоћ малој привреди и грађанима

Да би олакшала живот грађанима у време ванредног стања, Oпштина Рума, осим мера Владе Србије, на свој начин помаже малим привредницима. Оранизован је откуп вишка поврћа од произвођача, а онима који су онемогућени да раде у области услужних делатности биће исплаћена једнократна помоћ у износу од 50 до 300.000 динара.

Произвођач шампињона из Руме, Коста Милојевић, један је од двадесетак повртара којима је Општина откупила део рода који због затварања пицерија и ресторана нису могли да продају. Већ двадесетак година Милојевићи у осам објеката производе око четири тоне шампињона месечно, а род стиже за бербу током читаве године.

"Општина је откупила 350 тањирића, фактички то је буквално печурка коју бих бацио, наравно да значи, свака помоћ много значи, још поготово што је храна у питању", каже Коста Милојевић, произвођач шампињона из Руме.

За откуп поврћа, из градске касе издвојено је око три милиона динара, а производи су подељени пензионерима у време куповине испред маркета, геронтолошком центру и Црвеном крсту. Посебан пакет помоћи осмишљен је за предузетнике који нису радили дуже од месец дана, као овај салон лепоте.

"Овде има нас четири запослене, ја као власник и још три девојке, много нам значи. Ово је први дан да смо почели са радом. Радимо на заказивање", истиче Биљана Којић, власница салона лепоте у Руми.

"Ја очекујем 150.000 динара пошто имамо више од пет запослених, тј. имамо пет пет запослених а значиће нам пуно, прво финансијски, а друго – мало сигурности улива", додаје Лазар Кљајић, угоститељ из Руме.

У Општини кажу да су за једнократну помоћ малим привредницима определили 20 милиона динара, а износ од 50 до 300 000 динара распоређен је у три категорије по броју запослених.

"Додатне мере које финансирамо из нашег буџета у смислу помоћи оним привредним  субјектима, а ту пре свега мислим на мала и средња предузећа која смо ми, нашим мерама, нашим наредбама, апропо наредби са вишег нивоа затворили на територији наше општине. Ми смо упутили позив свима њима да конкуришу и до данашњег дана њих деведесет двоје је конкурисало, а тридесет троје је спремно за исплату", наглашава Слађан Манчић, председник Општине Рума.

Одлуком општинског кризног штаба у Руми, око 600.000 динара исплаћено је као подстицај уз зараду за 20 комуналних радника који свакодневно у скафандерима дезинфикују град.

Пензионерима у општини Рума чија су примања мања, као и корисницима социјалне помоћи, за време ванредног стања до сада је подељено 12.000 пакета са основним животним намирницама. Сваком домаћинству, већ други месец, уплаћени су рачини за комуналне услуге, а за ту намену издвојено је више од пет милиона динара.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи