Међусобни сукоби миграната у Прихватном центру Прешево

У прихватним центрима у Србији тренутно има 8.700 миграната, од тога је четвртина у четири центра у Пчињском округу, највише их је у Прешеву 1.500. Тамо су регистровани први инциденти од увођења ванредног стања.

Мештани се жале на буку и вику, послали су нам и снимак међусобне туче миграната унутар Прихватног центра. У Комесаријату за избеглице и миграције напомињу да је то први инцидент који се догодио у последње три недеље.

„Очекујем да ће то бити и чешће, они су затворени, тако да је сасвим нормално да се јави нервоза и неко незадовољство међу њима. Позвали смо полицију, полиција је реаговала, па на срећу није било повређених“, истиче Слободан Савовић из Комесаријата за избеглице и миграције.

У близини Прихватног центра је неколико продавница, једну од њих су, тврди власник Ненад Јовић, обијали мигранти.

„Мени су обијали радњу за три дана два пута, у полицијском часу, ноћу. Мислим да је то дело њихово, јер овде нема људи који се тиме баве. Мислим да има миграната ван кампа који долазе из овог правца, одоздо“, каже Ненад Јовић, власник продавнице у Прешеву.

„Мештани су нас неки позвали и жале се да имају проблем. Ја лично не, ево и шетам до села скроз и они пролазе, никакав проблем немам, значи стварно до сада“, истиче Бисерка Недељковић из Прешева.

У Пчињском округу тренутно има око 2.100 миграната. У Прихватном центру у Прешеву их је 1.500 и то су самци, углавном из Авганистана и Пакистана.

Војска обезбеђује све прихватне центре и спречава мигранте да излазе. Омогућено им је да изађу само уз дозволу и пратњу кад подижу новац. У свим прихватним центрима имају обезбеђене оброке и здравствену заштиту.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара