Дезинфекција уз опрезно коришћење

Крагујевачка компанија "Милановић третман вода", почела је производњу натријум хипохлорида и тај дезифицијенс бесплатно уступила граду. Како би обезбедило да сви грађани дезинфикују свој стамбени простор,подове, гелендере,ходнике. Јавно комунално предузеће "Шумадија",поставило је канистере са натријум хипохлоритом у крагујевачким насељима. А,да ли је потребан опрез у коришћењу кућне хемије, истраживале су колеге из Крагујевца.


Канистери од хиљаду литара на десет локација у граду. Натријум хипохлорита, који се показао ефикасним у сузбијању коронавируса,има довољно. Цистерне се свакодневно допуњују.
"Тако ћемо наставити и наредних дана, све са циљем да подигнемо ниво јавне хигијене и хигијене стамбебних објеката и да извршимо дезинфекцију", каже Немања Димитријевић, директор ЈКП Шумадија Крагујевац.

"Пуно нам значи јер реално, не може да се набави. До сада бар није могло да се набави", кажу грађани.

У намери да заштити и себе и друге, свако је свој животни простор,ових дана,  дезинфиковао како је могао. У недостатку средстава које препоручују стручњаци, куповала се разна кућна хемија.
"Последњих дана најтраженија у продаји су средства за дезинфекцију- како од слабијих, тако до веома јаких средстава", истиче Дубравка Жибановић, "Трнава промет", Крагујевац.

Стручњаци саветују да се приликом употребе, кућне хемије,обавезно придржамо упутства за употребу. Упозоравају да претерана, али и неадекватна употреба, може итекако да нашкоди  здрављу.
"Многе пропратне појаве, попутраша или екцема на кожим, може чак и отежано дисање ако сувише аеросола нанесете у кући , могу бити нус појава. Дакле, можете и прекомерном употребом деифицијената отровати свог кућног љубица или не дај Боже, да се неко дете  дочепа таквог производа који заиста морају бити ван домашаја деце",наглашава професор доктор Зоран Матовић, са Природно математичког факултета у Крагујевцу.

Хигијена је најважнија за превенцију коронавируса,али је неопходан  опрез , коришћење маски и рукавица приликом употребе хемикалија. Код личне хигијене кажу хемичари,потребно је да поред прања  и испирање руку буде темељно и траје најмање двадесетак секунди.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи