Како се Топличани сећају убијеног премијера Зорана Ђинђића

На данашњи дан, пре 17 година убијен је премијер Србије Зоран Ђинђић. Иако је рођен у Босни, своје детињство је провео у очевом завичају, у Прекопуцу код Прокупља. Мештани и рођаци чувају сећање на њега, а Прокупчани су поред његовог споменика данас положили венце.

Кућа у Прекопуцу код Прокупља, очевом родном селу у које је Зоран радо долазио, данас је празна. О њој се брине његов рођак, код кога, као и код осталих мештана овог краја сећање на убијеног премијера не бледи.

 

"Играо је фудбал и ишао по планини, Јастрепцу. Увек је био над књигом, то могу да кажем, носио је књигу и читао увек", сећа се Мики Ђинђић из Прекопуца.

„Ми смо поносни на њега много били. Он је много желео да учини за топлички крај. Његовим губитком је топлички крај много изгубио", наводи Милен Ђинђић из Здравиња.

Богољуб Ђинђић знао се са Зораном од детињства. Више пута се са њим састао док је правио родослов Ђинђића.

„Њега је то много интересовало, одакле је. Постављали су му свакаква питања, калемили су му неке небулозе, тако да ме он пожуривао да ја то урадим да би знао људима да одговори", рекао нам је Богољуб Ђинђић из Здравиња.

Иако није рођен овде, Зоран је Топлицу одувек доживљавао као свој родни крај. Њему у част, 1.августа 2007.године, тачно на 55-огодишњицу његовог рођења, у Прокупљу је откривен споменик испред спортске хале која носи његово име.

Испружена рука и корак испред времена овековечени су, као симбол енергије и покретачке снаге, коју је Зоран уливао.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара