Шта све крије најшумовитија планина на Балкану

Јастребац – бајковита слика на само двадесетак километара од Крушевца. Јастребачке шуме и тишину ових фебруарских дана, ремете само кораци ретких путника и јелена који долазе на хранилиште.

У потрази за идиличним фебруарским пределима, многи су одлучили да празнични предах и школски распуст проведу у планинским центрима. Задивљујуће леп призор дочекао је оне који су се одлучили за одмор на Јастрепцу.

"Лепо је језеро, некако смо скроз у шуми, одвојени од цивилизације", кажу наши саговорници.

Неки су дошли због авантура парка, неки због језера.

А вештачко језеро је и највећа атракција Јастрепца и његов симбол. На 480 метара висине полазна је тачка за излете на Белу стену, Мајорову чесму, Соколов камен, врх Змајевац...

"Викендом је овде препуно, али захваљујући зимском распусту имамо и дневне варијанте", каже менаџер угоститељства Владица Милутиновић и додаје да су смештајни капацитети увећани за 50 одсто у односу на протеклу годину.

Све који први пут дођу на Јастребац задиви лепота природе најшумовитије планине на Балкану. Од очију јавности сакривено је узгајалиште крупне дивљачи "Ломничка река", на 400 хектара ограђеног простора.

"То су у овом случају европски јелени и дивља свиња", објашњава Томислав Радосављевић, руководилац Службе за ловство на Јастрепцу ЈП "Србија шуме".

Основна намена је, истиче, насељавање тих јединки у слободну природу Великог Јастрепца и у друга ловна подручја Србије.

Животиње у узгајалишту имају свакодневну прихрану, а да би лакше презимили и јелени и дивље свиње ван резервата, око 20 тона хране радници предузећа "Србија шуме" остављају на осам пунктова широм великог гребена планине Јастребац.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 19. феб 2020, 14:28) - anonymous [нерегистровани]

5 km puta

Tih 5 km puta bi unistilo krajolik i nanelo ogromnu ekolosku stetu...Bolje je ici biciklom ili peske, i nikakav put tuda ne treba da ide sem volovskog...

(среда, 19. феб 2020, 12:39) - Alex [нерегистровани]

prokuplje-ribarska banja

Sta je sa putem Prokuplje-Ribarska banja??? Zasto godinama nije asfaltirano 5 km koji nedostaju. Hoce li neko da se pozabavi time?

(уторак, 18. феб 2020, 02:41) - Srba [нерегистровани]

Bravo

Svaka ti je zlatna

(уторак, 18. феб 2020, 00:17) - anonymous [нерегистровани]

Uzgajani

da bi bili loveni/ubijeni, zalosno - a plus je opasno za one koji idu tamo da setaju.
Ne dozvoliti izgradnju novih autoputa, samo se lepi izgled i tisina kvari.

(понедељак, 17. феб 2020, 20:40) - Tomislav [нерегистровани]

Juzna strana Jastrebca

Samo da podsetim, Jastrebac ima i juznu stranu ciji je pristup decenijama bio restriktivan. Potrebno je samo zavrsiti drzavni put 415 IIB reda 'Kruševac - Veliki Jastrebac - Velika Plana - Prokuplje' pa da Jastrebac bude dostupan sa svom svojom lepotom. Suvisno je i govoriti koliki bi ekonomski znacaj ovaj put imao za poverzivanje Rasinskog i Toplickog okruga.