Шта све крије најшумовитија планина на Балкану

Јастребац – бајковита слика на само двадесетак километара од Крушевца. Јастребачке шуме и тишину ових фебруарских дана, ремете само кораци ретких путника и јелена који долазе на хранилиште.

У потрази за идиличним фебруарским пределима, многи су одлучили да празнични предах и школски распуст проведу у планинским центрима. Задивљујуће леп призор дочекао је оне који су се одлучили за одмор на Јастрепцу.

"Лепо је језеро, некако смо скроз у шуми, одвојени од цивилизације", кажу наши саговорници.

Неки су дошли због авантура парка, неки због језера.

А вештачко језеро је и највећа атракција Јастрепца и његов симбол. На 480 метара висине полазна је тачка за излете на Белу стену, Мајорову чесму, Соколов камен, врх Змајевац...

"Викендом је овде препуно, али захваљујући зимском распусту имамо и дневне варијанте", каже менаџер угоститељства Владица Милутиновић и додаје да су смештајни капацитети увећани за 50 одсто у односу на протеклу годину.

Све који први пут дођу на Јастребац задиви лепота природе најшумовитије планине на Балкану. Од очију јавности сакривено је узгајалиште крупне дивљачи "Ломничка река", на 400 хектара ограђеног простора.

"То су у овом случају европски јелени и дивља свиња", објашњава Томислав Радосављевић, руководилац Службе за ловство на Јастрепцу ЈП "Србија шуме".

Основна намена је, истиче, насељавање тих јединки у слободну природу Великог Јастрепца и у друга ловна подручја Србије.

Животиње у узгајалишту имају свакодневну прихрану, а да би лакше презимили и јелени и дивље свиње ван резервата, око 20 тона хране радници предузећа "Србија шуме" остављају на осам пунктова широм великог гребена планине Јастребац.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво