Зашто половина грађана сматра да су Роми угрожени дискриминицијом

На Међународни дан људских права, како показује истраживање Aгенције Фактор плус, објављено на годишњој конференцији поверенице за равноправност Бранкице Јанковић, готово 70 одсто испитаника види у свом окружењу неки вид дискриминације, а половина њих означава Роме као најугроженију групу. У Нишу, званично, живи 6.996 Рома, а процена је да их има 3 пута више.

Силвија Нешић је млада Ромкиња која би волела да је типична, али није. Иако се много тога мења и у њеној и у већинској заједници предрасуде, каже постоје.

"Колико год сам ја студенткиња Факултета уметности у Нишу, неко ко игра у позоришту, неко ко ради у невладиној организацији, некако када неко буде питао која Силвија они ће да кажу - ма, знате циганка Силвија. Људи који ме не познају довољно, кажу ти ниси таква, а онда ја кажем ја јесам то оно што сте ви управо рекли, само што начин на који ви то изговарате може директно мене да повреди или не," каже студенткиња Силвија Нешић.

Многе мере које дају једнаке шансе Ромима да буду равноправни чланови друштва дају добре резултате, ипак понекад се разлике несвесно подстичу.

"Колико у српском језику имамо ружне речи о Ромима - циганчење, Буди добар - уркашће те Цигани, то су управо разлози који доводе до случајева дискриминације," сматра Петар Антић из немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ.

"Има помака, просто ромска заједница је све више интегрисана у друштвене токове, све више је заступљена, више образованих, више се остварују нека права у области социјалне заштитите где су заступљене здравствене медијаторке," наводи Радмила Нешић из Удружења грађана Тернипе".

"Има људи који желе да промене сами себе пре свега, има и оних који би остали ту где јесу, има можда и оних који неће да се промене, много тога зависи и од нас, а много тога зависи и од друштва," каже Туркијан Реџепи из Удружења грађана "Рома ворлд".

У члану 1 Универзалне декларације о људским правима, донете на данашњи дан стоји: Сва људска бића рађају се слободна и једнака у достојанству и правима. Она су обдарена разумом и свешћу и треба једни према другима да поступају у духу братства".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи