Актуелно у Ужицу: Ко је јунак нашег доба?

У Ужицу је синоћ почео 24. Југословенски позоришни фестивал "Без превода" на коме је седам представа из три земље региона које су одабрали селектори Бојан Муњин и Зоран Стаматовић. У конкуренцији за девет награда "Ардалион" су две представе из Босне и Херцеговине, једна из Хрватске и четири представе из Србије.

Ватромет, бакље испред позоришта, трубачи, химна и жамор света који позоришну светковину увек нестрпљиво очекује означили су почетак фестивала који ове године поставља питање ко је јунак нашег доба - и позоришним ствараоцима и ужичкој публици, која је за све ове одине избрусила критеријуме.

"По избору представа, по феноменалним глумцима, добрим редитељима и свим осталим елементима представе, сигуран сам да ћемо моћи да нађемо неког свог јунака, међу позоришним људима који ће ових дана бити окупљени у Ужицу", каже Зоран Стаматовић, директор и коселектор 24. ЈПФ.

И сам фестивал је одговор на то питање, потврдио је отварајући га црногорски редитељ и професор, дугогодишњи пријатељ фестивала Бранислав Мићуновић:

"Југословенски позоришни фестивал у Ужицу, фестивал без превода, јесте јунак нашег доба јер надилази немире региона и шаље јасне поруке о томе како је могуће бити храбар и истрајан и наклоњен заједништву."

Прве вечери ужичка публика гледала је "Нечисту крв" на начин како је класично дело Боре Станковића видео ансамбл београдског Народног позоришта.

"Захваљујући њиховим изузетним личним ја, ова представа је у својој тематици добила дубинско узбуђење које се увек тражи", истиче Ивана Вујић, управница Народног позоришта у Београду.

Богат пратећи програм овогодишњег фестивала почео је, као и иначе, подсећањем на прошлогодишњи, кроз објектив Радована Баје Вујовића, хроничара фестивала од његових почетака.

 

 


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво