Заштита водозахвата Ћелије

Град Крушевац и општине Брус, Блаце и Александровац потписале су Меморандум о заштити водозахвата Ћелије. Приоритет локалних самоуправа је изградња погона за пречишћавање отпадних вода и река Блаташнице и Расине које се уливају у језеро.

До 2022. године изградиће се два постројења за пречишћавање отпадних вода у Блацу и Брусу.

"Изградњом овог постројења, Oпштина Блаце решава дугогодишњи проблем који има са реком Блаташницом. поред тога решавамо и проблем пијаће воде" , објашњава Милан Ћурчић, предсдник Општине Блаце.

 

Овај пројекат вредан 11,5 милиона евра финасираће се из ИПА програма. Главни донатор је Влада Краљевине Шведске.

"Посебно је значајно изградити ова постројења, због очувања воде за пиће. Треба успоставити сарадњу, не само између општина већ и међу јавно-комуналним предузећима која се баве овим питањем", сматра Томас Нилом, експерт за воду из Шведске.

Формирана је радна група и урађена пројектна документација о интегралном управљању водама. Циљ је, да се на дужи рок обетбеде довољне количине пијаће воде.

"Мислим да ће се одржати разне активности које ће суштински и на један рационалан начин заштитити акумулација Ћелије, нарочито када се има у виду да се неколико стотина хиљада људи са овог језера снабдева здравом пијаћом водом", каже Југослав Стајковац, председник Општине Александровац.

 

"Град Крушевац је заинтересован за заштиту језера Ћелије, с обзиром на то да ми пијемо воду из тог језера али и да вода не познаје границе заинтересовани смо и за заштиту свих вода, како површинских тако и подземних", тврди Оливера Дреновац, помоћница градоначелнице Крушевца за екологију.

План је, да се у наредних неколико година, изграде постројења за пречишћавање отпадних вода и у Александровцу, Трстенику, Ћићевцу и Варварину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво