За истим столом вршњаци из Кикинде и са Блиског Истока

"За истим столом" назив је јединственог дружења младих из Кикинде и њихових вршњака са Блиског истока, где су разменили различита културна искуства и уживали у припреми и дегустацији кулинарских специјалитета.

Зиба Араб, из Авганистана, налази се у једном од Прихватно-транзитних центара у Србији. Сматра да јој је боравак у нашој земљи квалитетано испуњен и да је дружећи се са вршњацима из Кикинде много научила.

"Још увек нисам навикла на нови укус хране коју једемо у Србији, али мислим да није толико лош. Највише ми се допала руска салата", каже Зиба Араб. "Не волим много да кувам, али бих од наших специјалитета издвојила оне који су слични пастама, то највише волим да једем, као и пилетину са посебно зачињеним пиринчем".

На трпези су се нашли локални специјалитети, као и јела која се кувају у домаћинствима Пакистана, Авганистана и из других држава Блиског Истока. Свој допринос овом догађају дали су ученици и професори куварског смера Економско-трговинске школе у Кикинди.

Професор-кувар Економско-трговинске школе Милан Милетић каже да су припремили јела која се припремају код нас: "Мало смо их дорадили да би могли и наши мигранти да једу. Нема свињског меса, правили смо сарму од чисто јунећег меса, у земљаним посудама, правили смо пребранац са димљеним шараном, значи није сланина, није суво месо..."

"Идеја иза овог догађаја јесте да пружимо прилику да млади проведу један занимљив дан заједно, да уз песму, дружење и осмех и храну, у ствари, имају прилике да разговарају, науче доста тога једни од других", каже Игор Стоиловић, из Центра за омладински рад Нови Сад.

Станислава Хрњак, председница Скупштине општине Кикинда каже да је Граду велико задовољство што је један од три града где се реализује овај пројекат у протекле две године: "Ово је показатељ да млади људи заиста знају да промовишу себе, да знају да се удруже и да знају да покажу да само такво заједништво може да нас води у једну много лепшу и перспективнију будућност".

Поред Центра за омладински рад из Новог Сада, у организацију манифестације "За истим столом укључили су се Канцеларија за младе из Кикинде, СОС Дечја села из Београда и две фондације из Шведске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво