Аласи на Дунаву надају се добром улову

Водостај Дунава код Смедерева је у благом порасту и износи 540 центиметара. Иако реком, са доласком воде, плутуају читава стабла и грање, то аласима не смета, напротив, тада је најбоља прилика за лов.

Ниво водостаја на Дунаву код Смедерева је у благом порасту и износи 540 центиметара. Иако Дунавом, са доласком воде, плутуају читава стабла и грање, то аласима не смета, напротив, тада је најбоља прилика за лов.

На води су, ових дана, само искусни аласи. Јак ветар отежава бацање мрежа, а грање које доносе јаке струје са порастом нивоа Дунава, отежавају вађење. Иако су услови тешки, рибе сада има највише.

Алас Василије Ранковић каже: „Ми очекујемо да пораст воде донесе и мало те неке рибе, до сада нисмо имали неке нарочите улове, али се увек радујемо када вода долази, јер велика вода крупна и риба буде."

"Та вода требало би да покрене рибу, то је неко, мада по мени искрено, више правила нема, али једно од таквих златних правила, раније је бар било да са доласком и воде и пролећа, значи покреће се сва та риба,"објашњава његов колега Горан Ђорђевић.

Вештина је рибарити ових дана, дозволе и опрема су скупи, а све је више нелегалног вађења рибе из Дунава.

Сада је тренутно на снази и забрана лова на смуђа, шарана и сома.

Ловостај је на снази због тога што се риба сада мрести и тако се штити рибљи фонд, али аласи тврде да има још начина.

Не памте да је било порибљавања у протеклих три деценије, а забране лова су на снази сваке године.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи