Школа са четири ђака

Школа у Маовима, селу код Шапца са око шест стотина становника, има само четири ђака.

Једна учионица је празна а у другој на часу математике, задатке решавају Софија, Никола, Душан и Милица. Њих четворо су једини ученици школе у Маовима.

Софија каже да се лепо друже и помажу једни другима.

"Волимо да долазимо у школу", каже Никола Личанин, "али нам је много занимљивије и боље било када је ту било више ђака и друштва."

Четворо ученика трећег разреда друже се и у школи и после наставе.

У издвојеној јединици Основне школе "Лаза Лазаревић" учитељица се максимално посвећује сваком ученику и зато резултати не изостају. Милица има највише маште, Душан је накреативнији а Никола и Софија у дневнику нижу само петице.

"Они су веома вредни и веома активни", каже њихова учитељица Ружица Димитријевић. "Стварно немам никаквих проблема са њима, баш су изузетни, та предност је што може свако да покаже свој максимум, ми смо овде као једна велика породица, само је велика штета што их нема у већем броју."

Школа је реконстуисана пре десетак година, изграђено је и игралиште али за рукометну или фудбалску екипу, нема довољно ученика.

"Некада сам овако позивао ђаке да уђу у школу, ово звоно више није у употреби, јер нажалост ова школа са 40 и више ђака дошла је на четири", каже Иван Јованић, учитељ у пензији.

Становници Маова углавном одлазе у девет километара удаљени Шабац. У селу живи тридесетак мушкараца између 35 и 50 година који се још нису оженили.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво