Воћарима исплативија продаја свежих шљива

За разлику од претходних година, када су се шљиве углавном сушиле или завршавале у ракији, ове године је продаја свежих шљива била повољнија за произвођаче. У Подгорини, једном од центара у Србији по извозу сувих шљива, највећи извозници ће понудити мање количине.

Претходних година у домаћинству Јанковића, шљива се увелико сушила у ово време. Сезона сушења трајала је и више од месец дана. Ове године осушило се тек за сопствене потребе и да се не прекида традиција.

"Ових досадашњих година било је боље сушити. Значи биле су ниже цене сирове, а ове године још не знамо како ћемо се уклопити на сушење ко је сушио. Па нам је сад мало и необично, необично. Онда смо морали мало да осушимо ето да имамо за потребе своје и нешто ћемо предати неће то нешто много бити", каже Марко Јанковић, село Горње Црниљево.

У овом селу познатом по засадима шљиве И броју сушара, слична је ситуација и код других воћара.

"Овде у селу Црниљеву има четрдесет сушара .Од тих четрдесет сушара можда једно десет, ни десет посто није није сушило. У односу на цену, људи мисле да нема рачун", каже Александар Јанковић, село Горње Црниљево.

"Отишла је шљива у свежем стању због цене која је била прихватљива за пољопривредне произвођаче од четрдесет динара. А ми нисмо могли д аим гарантујемо цену која ће бити суве јер ми цену суве шљиве тек формирамо половином новембра кад почне да иде на тржиште", каже Добривоје Јовановић, "Јовановић воће" Осечина.

Највећи извозник суве шљиве у овом крају радио је смањеним капацитетом. Биће понуђено, по неким проценама 40 одсто мање овогодишње суве шљиве од уобичајених количина. Ипак, због ранијих залиха и кретања на тржишту очекује се солидан извозни посао.

 "И ове друге извозне земље су исто имале пролећна оштећења од мразева значи мали принос. Да би требала да иде сува шљива и да се постигне нека задовољавајућа цена без обзира што смо имали цену улазне сировине скупу. Ове године очекивати значи да ће опет да проради руско тржиште са већом количином, јер је и горе исто смањен род. Значи поред руског тржишта радимо европско стандардно, значи наше земље из бивше Југославије окружење и арапско тржиште где иде Египат и Алжир", каже  Добривоје Јовановић други пут не потписивати.

У ишчекивању повољне цене на страном тржишту, највећи извозници из Подгорине, упркос мањим количинама у понуди сљиве,цини се ипак, са оптимизмом припремају договорене и у најави нове испоруке суве шљиве.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара