Дим изнад депоније у Малом Црнићу

На месту где се одлаже смеће из целе општине Мало Црниће данима се појављује ватра. Дим смета и може да штети људима, а у близини је и фарма пилића.

Пуши се пропланак надомак Пожаревца. Око њега пар кућа, засејане њиве и фарма са 60.000 пилића. У средини већ скоро месец дана различитим интезитетом гори депонија општине Мало Црниће.

Дарко Ђукић, радник на фарми пилића, каже да дим улази кроз расхладне уређаје и цео објекат је у диму и пилићи унутра.

Власник фарме Звонко Марковић наводи да је пре неки дан дувао ветар, па је била је угрожена цела фарма.

"Да се наши људи нису ангажовали и штитили је, ко зна шта би се десило", забринут је Марковић.

Људи из овог предузећа годинама покушавају да реше проблем испред свог дворишта, али неуспешно.

Никола Амановић рекао је да постоји студија о процени утицаја за постојеће стање депоније, по којој се не поступа, и да постоји решење о уређењу депоније али да се депонија не уређује како треба.

У општини Мало Црниће тврде да пожар није настао природним путем, већ да депонију пале сакупљачи секундарних сировина. Поднета је пријава против Н. Н. лица и истрага је у току.

Депонија општине Мало Црниће простире се на 80 ари. Ово није први пут да гори. Прошле године у септембру пожар је захватио целу површину, па су морали да је прекрију земљом.

"Имамо врло често пожаре на депонијама и сметлиштима, поготово што депоније и сметлишта нису уређена по свим стандардима", каже Горан Ђорђевић, начелник одељења за ванредне ситуације Пожаревац.

Иако на ово сметлиште отпад одлаже општинско комунално предузеће, као и у већини градова Србије, то није званична депонија урађена по еколошким стандардима. Размишља се о више решења, али ниједно није јефтино.

"То је могуће у неком наредном периоду да смеће односимо на регионалну депонију која испуњава све услове у Лапову. То је педесетак километара одавде. Међутим, то ће изискивати још 10 милиона од општине и биће то удар на буџет који је и овако мали", наводи Малиша Антонијевић.

О регионалној депонији за све општине Браничевског округа говори се годинама. Мање општине чекају округ, а управа округа чека Град Пожаревац, јер је центар. И све остаје на речима и папиру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво