Село познато по зоолошком врту

У насељу Падеј, у општини Чока, живи око две хиљаде становника, који се углавном баве пољопривредом. Место се разликује од осталих села на северу Баната по томе што има прави правцати зоолошки врт.

Сточар  Ласло Шевењхази је на свом салашу, на периферији села, пре неколико година, направио мини зоолошки врт. Каже, напросто из задовољства.

"Још док сам био клинац имао сам папагаје, голубове, зечеве, а онда сам почео да набављам веће животиње, као што су гуске из Аустралије и Африке.  Касније сам сваке године куповао све више и више животиња", објашњава Шевењхази.

Бројни и чести посетиоци, углавном деца, имају прилику да на салашу виде антилопе, ламе, сомалијске овце, камерунске мини козе, ракуне, патуљасте кенгуре, биволе, афричке краве, те више врста лабудова, папагаја, патака и гусака. Коњи служе највише за терапијско јахање. 

Иштван Арва, стални радник на салашу и зоо, каже да му је посао да музе краве, намирује животиње и води коње док их деца јашу.

Мали Денис Чесник, који је у посету зоолошком врту дошао са групом из Кањиже, констатује да му се свиђају све животиње, али највише вијетнамско прасе.

Ласло се до пре двадесетак година бавио  откупом свиња. Након тога држао је око двеста крава музара, да би, у последње време због ниске откупне цене млека, тај број смањио на педесет грла. Поред тога, држи и двеста оваца. Међу животињама, како домаћим тако и оним дивљим,  Ласло не прави разлику. Воли их подједнако. А, посета зоолошком врту је бесплатна.

Власник истиче да нема срца да наплаћује нешто што  њему, пре свих, причињава задовољство. Ужива кад му животиње прилазе и кад види дечији осмех. Једино му, каже,  недостаје мало више разумевања локалне самоуправе око прибављања сена за животиње. У ствари, био би задовољан са неком врстом приоритета код закупа ливада.

Хтели то или не, Падеј је, ипак, у великој мери препознатљив по Шевењхазијевом зоолошком врту.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво