Концерт филхармоније у нишком спомен парку Бубањ

Концерт Филхармоније младих под називом "Музиком за љубав и мир у свету" одржан је, и поред забране, у нишком спомен парку Бубањ. Управо одржавање концерта на стратишту предмет је спора између надлежних и организатора концерта.

Почело је минутом ћутања за стрељане на Бубњу, а онда су се спомен парком разлегли звуци класичних музичких дела и филмске музике. Сасвим у супротности са јасним ставом надлежног Републичког завода за заштиту споменика културе.

"Ово је прилагођена музика за то и камо среће да је више таквих догађаја овде", каже Зоран Андрић, диригент.

"Само садржаји који су везани за то место и спомен парк могу бити планирани на том простору", каже Елена Васић, Завод за заштиту споменика културе Ниш.

"Пре само неколико дана нишка јавност била је подељена око одржавања фестивала електронске музике на истом овом простору. С том разликом што је, када дозвола није добијена, тај фестивал измештен у Тврђаву", каже Јелена Мариновић.

За разлику од Завода, нишка публика не изједначава филхармонију са техно журком.

"То је концерт класичне музике, тако да је у реду. Може да се неко позове на пијетет према стрељанима, али ово није та врста музике, није рок концерт. Оваква врста музике може да ода почаст", кажу грађани.

Спомен комплекс Бубањ изграђен је у знак сећања на хиљаде родољуба стрељаних на том месту у Другом светском рату. Данас је популарно излетиште, а ту се организују и спортске манифестације и сусрети извиђача.

"Песнице су симбол слободе, снаге неке. Бар по мени", каже Зоран Андрић, диригент.

"Има и других простора у Нишу за таква дешавања. Тврђава је најангажованија током целе године, и организатори знају да најпре треба да се јаве нама", каже Елена Васић, Завод за заштиту споменика културе Ниш.

Ипак, читав спор остао је у сенци концерта младих уметника који су одушевили публику у потпуно испуњеном амфитеатру на Бубњу.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

број коментара 0 Пошаљи коментар