То су мајстори - кућа за 6 сати

Иновативни производи малог грделичког предузећа изазвали су велику пажњу и у иностранству. После сибирског прозора, конструктори "Дрво декора" створили су јединствено решење за кућу од дрвета која се слаже као лего коцке и која ће ускоро добити цертификат аустријске агенције за иновације.

Као лего коцкице - тако би у најкраћем могао да се опише изум мајстора предузећа "Дрво декор" из Грделице који су осмислили оригиналан начин за склање кућа од дрвета.

Велики труд и креативност који су уложили на крају се исплатио, јер су дошли до јединственог решења: делови се једноставно склапају, а шупљине могу да се испуне било којим изолационим материјалом.

Пут до решења није био лак, каже мајстор Јовица Станојевић:

"Било је потребно уклопити многе ствари. На крају смо дошли до заиста јединственог решења. За разлику од цигле, која мора да се фиксира, наши блокови су покретни једноставно клизају и приликом склапања може да се помера цео зид."

За кућу од дрвета, брвнару, викендицу, свеједно, која се склапа ово предузеће добило је највеће признање на недавно одржаном сајму грађевинарства у Београду. То и не изненађује када се има у виду чињеница да су 2013. године за, сада већ чувени "сибирски прозор" добили златну медаљу на сајму у Лондону. Ипак, кућа је много већи подухват, због чега су све време имали партнера из Аустрије.

"Од почетка смо имали пуну подршку Милуна Николића, нашег човека који годинама живи и ради у Бечу", истиче Миливоје Вељковић, директор "Дрво декора". "Без њега не бисмо могли ништа да постигнемо. Ускоро очекујемо да наша кућа, захваљујући њему, буде регистрована код аустријске агенције за патенте."

Интересовање за овакве куће већ је велико. На то не утиче само цена већ пре свега начин и брзина градње. Једна оваква викендица већ је никла на Власинском језеру.

"Кућу смо почели да склапмо око 10 сату ујутру, а завршили смо је око 16 часова", каже Миливоје Вељковић. "Велика је предност што то може да уради свако ко бар мало зна да рукује алатом."

Људи из малог али успешног грделичког предузећа показали су да су квалитетна идеја, креативност и стручност пресудни за пословни успех. За серијску производњу потребна им је већа производна хала, али и обртна средства. На тај начин би и ова кућа могла да постане препознатљиви бренд Лесковца и Србије.

rts.leskovac@rts.rs

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 14. мај 2016, 21:04) - ,," [нерегистровани]

И паре и Здравље

Свака Част овим предузетницима.
На оваквим проналасцима треба да се темељи Наша привреда.
Успешна привреда не чека да им неко нешто удели него се сама намеће својим производима. Још ако све не загађује Природу и Здравље онда је јасно да се све, као зидови тих кућа, сложило на правом месту.
Шта се догодило са оним изумитељом оног складишта струје из Сунца?
Струја на Сунце и ветар, куће од здраве градње, храна без вештачких твари...
мало ли је?

(субота, 14. мај 2016, 15:54) - milos [нерегистровани]

drvo dekor

Svaka cast,i ja cu da kupim jednu vikendicu od boga zdravlje!

(петак, 13. мај 2016, 15:48) - anonymous [нерегистровани]

Svako vam dobro marljivi ljudi,

toliko se obradujemo takovim vestima iz Srbije, jer nam to daje nadu, da su Srbi jos uvek puni ideja i da umeju raditi. Kako doci do vas? Hocete li otvoriti svoju stranicu na internetu sa vasim podacima?