Почела Борина недеља

Јубиларна, 50. Борина недеља почела је синоћ у Врању. Једна од најстаријих књижевних манифестација у Србији, одржава се последње недеље марта, посвећена је великану српске књижевности, Борисаву Станковићу који је рођен у том граду пре 140 година. Организатори "Борине недеље" су Књижевна заједница "Борисав Станковић" и град Врање.

У Врању је синоћ почела 50. Борина недеља, посвећена великану српске књижевности, Борисаву Станковићу.

"Пола века, то је већ историја, која не пристаје да буде мртва прошлост, него постојано зрачи својом лепотом, својом естетском вредношћу", каже Михајло Пантић, књижевник.

Године 1967. установљена је књижевна манифестација у спомен на Бору Станковића. Током пет деценија кроз Врање су прошли многи знаменити писци, од Иве Андрића, Меше Селимовића, Десанке Максимовић до Матије Бећковића и Добрице Ерића. Четврт века додељује се награда за најбољу књигу прозе, међу добитницима били су Светлана Велмар Јанковић, Момо Капор, Милорад Павић, Драгослав Михаиловић, Павле Угринов.

"Идеја о организовању "Борине недеље" изашла је из мисли и уста Вука Филиповића, првог који је у виду докторске дисертације протумачио дело Борисава Стаковића, као и из мисли његовог пријатеља Станише Тошића", каже Сунчица Денић, књижевница.

"Она траје тако што се негује, допуњава нашим узимањем, али и нашим несебичним давањем, тако што се свакодневно изнова оживљава и сталним присуством и актуелношћу израста у опште национално благо", каже Мирослав Цера Михаиловић, организатор "Борине недеље".

По традицији, "Борина недеља" почиње беседом прошлогодишњег добитника.

"Ријетки су писци који магнетишу своје реченице да би касније оне романом индуковале бежични пренос бесконачне, свевременске, менталне, умјетничке енергије. А само су такви писци битни", каже Никола Маловић, добитник награде "Борисав Станковић" за 2014. годину.

"Бора Станковић је један од кључних феномена српске књижевности и културе, без обзира што ми то школски знамо да је тако, то треба увек изнова уносити у наша властита искуства и са сваким новим читањима потврђивати ту чињеницу као чињеницу", каже Иван Негришорац, председник Матице српске.

Писци и поштоваоци писане речи одали су почаст најпознатијем Врањанцу крај његовог споменика у градском парку.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

број коментара 0 Пошаљи коментар