Сећање на Јеврема и шабачко "златно доба"

Пре два века у Шабац је, као заповедник тадашње нахије, дошао Јеврем Обреновић, брат кнеза Милоша. Од некадашње турске касабе, створио је варош по "европејском" укусу која је за време његовог боравка доживела своје "златно доба".

"Тих је година све што се могло назвати новином, што је било корисно и од неке потребе, улазило прво у Шабац, а кроз њега у Милошев Крагујевац, Београд, па у целу Србију", писао је Милан Јевтић. На десној обали Саве, чули су се први звуци клавира, а све улице секле су се под правим углом.

"У том периоду који се може назвати златним периодом развоја Шапца, Јеврем Обреновић је дао свој печат и допринос тиме што је град уредио урбанистички, ушоравао села у околини", подсећа историчар Миодраг Гајић. "Затим је Шабац добио болницу 1926. године. Јоаким Вујић помиње и апотеку из те године, која је на њега оставила утисак као веома опремљена. Шабац је добио, између осталог, и касарну која је имала 60 војника."

Од некадашњег Јевремовог конака, остала је само плоча која се чува у шабачком Народном музеју. Једна од најлепших зграда у тадашњој Србији, имала је прва пенџерска стакла, еркере и високи кров покривен шиндром.

Богата библиотека сведочила је о великој Јевремовој љубави према књигама и, како каже Татјана Марковић, историчарка уметности, наговестила надолазећу европску архитектуру у Шабац, а потом и у целу Србију:

"Осим што је у архитектонском смислу тај објекат био значајан, био је и стециште многих умних људи тог времена. Осим по конаку који је постојао на том месту све до почетка 20. века када су га шабачке власти порушиле из жеље да се додворе новој династији Карађорђевић. Јеврем Обреновић је био значајан по много чему за развој града, пре свега за подизање цркве, чија је изградња, на његову иницијативу, почела 1827. године."

Са шабачке цркве, први пут су се огласила звона када се родио Јевремов син Милош, отац будућег краља Милана. Заповедник нахије је у Шапцу развијао трговину, уређивао варош и окупљао образоване људе. Његов рад, ове године, биће инспирација и многим уметницима.

"Поводом јубилеја, 200 година од доласка Јеврема Обреновића за оберкнеза шабачке нахије, Културни центар припрема изложбу ‘15 прозора Јеврема Обреновића’. Идеја је да 15 прозора симболично представе 15 година Јевремовог боравка у Шапцу, односно 15 првина које је Јеврем Обреновић донео у Шабац", најавио је Филип Ковачевић, из шабачког Културног центра који је расписао конкурс за идејна решења. "Конкурс ће бити отворен до 1. марта. Планирали смо да изложбу отворимо 22. априла у галерији Културног центра, када је иначе и Дан града."

У сусрет обележавању два века од Јевремовог доласка у Шабац, Туристичка организација града, део простора посветила је сећању на некадашњег заповеднику нахије који је почетком 19. века, поставио темеље модерне вароши.

По Јеврему Обреновићу, данас се у Шапцу зове главна улица и кола у насељу Живинарник.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи