Акција добровољног давања крви на селу

За свега неколико година колико постоји, друштво добровољних давалаца крви у селу Витковац код Краљева, вишеструко је увећало број чланова. Даваоци су махом млади из Витковца, али и из околних села у гружанском крају.

Акције доборовољног давања крви у Витковцу у почетку су биле скромне. Сада се овом хуманом чину одазивају добровољни даваоци из целог гружанског краја и суседних општина и градова.

Иницијатор читаве акције је млада, али агилна председница месне заједнице Витковац којој помаже њен супруг и сеоска основна школа у којој је запослена.

Председник МЗ Витковац Снежана Маџаревић каже да удружење има 40 чланова.

"Ми се трудимо да анимирамо што више младих људи. Ја сам поносна што имамо и овог пута младе који су дошли први пут да дају крв", додаје она. 

Село Витковац није велико. Има свега 700 становника и зато изненађује да има тако добро организовано и подмлађено друштво добровољних давалаца крви.

Већина давалаца крв је дала свега неколико пута премда има и оних који на оваквим акцијама учествују 50 и више пута.

"Педести пут дајем крв. Број је важан, али и није. Битно је дружење, помоћ људима и хуманост", каже Милан Ђошић из Страгара.

Помоћ у организовању акције пружили су Служба за трансфузију крви ЗЦ Студеница и Црвени крст Краљево.

"Како то обично бива у овим срединама, акција је почела са мањим бројем давалаца па се онда тај број повећавао. То значи да добро сарадјују наша служба, Црвени крст и месне заједнице", каже др Маријана Витковић из Службе за трансфузију крви.

У овој акцији прикупљено је близу 80 јединица крви. Колико сутра већина добровољних давалаца из Витковца одазваће се на позиве осталих друштава и учествовати на новим акцијама.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

      

         

        

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се