Читај ми!

Један ђак, 12 наставника

У основној школи у селу Гокчаница код Ушћа на Ибру, 12 наставника учиће у петом разреду само једног ђака. Осећам се као да сам из краљевске породице, каже једанаестогодишњи Лазар.

У последњих 12 година број ђака у Србији смањен је за готово 200.000. Мањак ученика створио је вишак наставника, а у све више школа, највише сеоских, предавача има колико и ђака. Њих укупно 12 у основној школи у селу Гокчаница код Ушћа на Ибру, у петом разреду учиће ове године, само једно дете.

Једанаестогодишњи Лазар Цветковић из засеока Дубова на обронцима Жељина, има ту привилегију, или се бар за сада тако осећа. 

"Осећам се као да сам из краљевске породице. Чак 12 наставника долази само да би мене учили, а неки прелазе и 60 километара", каже Лазар.

Наизменично, три наставника сваког дана ће му држати дупле часове. План и програм су већ направили, а за наставу се припремају као да ће у учионици од од око тридесетак квадрата бити пуна ђака.

"Не могу потпуно да се изразим у одељењу са једним учеником, али све у свему, корисно и за њега и за нас", каже Лазарева наставница биологије Весна Тошић.  

Лазару неће недостајати ни друштво у школском дворишту. У шестом и осмом разреду је још 11 ученика. У седмом нема ниједног, а од ове године ни у првом. Нажалост, првака неће бити ни наредне године. 

"Ако се школа затвори, следује нам Краљево и околна села, објашњава Александра Пеић, наставница енглеског језика.

Да би задржали дневнике и продужили живот овој сеоској школици, која је не тако давно имала и по 600 ђака, неки од наставника ушли су и у пројекат "Друга шанса". 

Четворо наставника је тренутно ушло у пројекат и већ су на обуци, потврдила је директорка матичне школе у Ушћу на Ибру. 

Ништа против да седне у клупу, ако ће то да продижи и живот селу, нема ни домаћица школе Драгица Банковић. 

Можда и не буде требало јер уз Лазара у породици Цветковић стасава мала Сара која ће, како каже њен брат, бар што се тиче образовања, имати третман "као у краљевској кући".

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво