Читај ми!

Ветар распламсава пожаре

Повремено јак ветар отежава гашење пожара на Тари, који је захватио чак 1.000 хектара шуме. Пожаром угрожена и нека сеоска домаћинства. Поново под контролом пожар у Горњој Горевници код Чачка. Ватрогасци и мештани дежураће и током ноћи. Сви се надају киши.

00.50 (понедељак) - Угашени су сви мањи пожари који су вечерас избили у околини Чачка, а пожар у Горњој Горевници је под контролом.  

23.01 - Пожар на Тари проширио се на око 1.000 хектара и захватио мокрогорску територију, јавља дописник РТС-а.

22.32 - Нови пожари на осам локација у околини Чачка, поново се распламсао пожар у Горњој Горевници, потврдио је за РТС Драгиша Броћић из Сектора за ванредне ситуације у Чачку.

22.08 - Због јаког ветра који повремено дува ватрогасцима је изузетно отежано гашење пожара. Према проценама мештана и шумара ватра је сада захватила знатно више од првобитних 300 хектара. 

16.05 - Букти пожар на Тари. Почиње евакуација најугроженијих, углавном старијег становништва, јавља дописник РТС-а.

15.00 - Влада Србије оценила је да је за гашење пожара неопходно укључити додатне ваздухоплове. Упућен позив руској влади да авион "иљушин 76" буде смештен на аеродрому у Нишу од 26. августа до 15. септембра, саопштено са седнице Владе.

14.38 - Руски авион за гашење пожара "иљушин 76", носивости 42 тоне воде, слетео око 14.30 на аеродром "Константин Велики" у Нишу.

14.36 - После прелета руског авиона, локализован пожар код Чачка, потврђено РТС-у у Сектору за ванредне ситуације. 

11.55 - Седница Владе Србије заказана за 14 часова. Очекује се да тема седнице буде помоћ становништву угроженом пожарима. 

11.22 - Министар Велимир Илић затражио да се направи процена најпотребнијих ствари угроженом становништву како би Влада на ванредној седници одлучила о помоћи, јавља дописник РТС-а.

10.15 - Руски авион за гашење пожара, типа "иљушин 76", са 11 чланова посаде, слетеће данас на аеродром у Нишу, саопштено је из Бироа МУП-а Србије за сарадњу са медијима.

На више локација у Србији и данас траје борба са пожарима, углавном у планинским пределима, на Сувобору, Тари, Златибору, Црном Врху, Вршкој Чуки и у подножју Копаоника. Најкритичније је на Тари где гори готово хиљаду хектара шуме.

Гашење пожара је изузетно отежано, због јаког ветра који повремено дува, а према проценама мештана и шумара ватра је сада захватила скоро хиљаду хектара. Ватрена стихија захватила је и део мокрогорске територије, па је Жандармерија евакуисала становништво из села Оштрељ.

За евакуацију су спремни и мештани Заовине на Тари, а они најстарији већ су напустили своје домове. Уколико се ватра не заустави, становници засеока Рујевице могли би остати одсечени од света, јавља репортер РТС-а.

Ватрогасци су у шуми направили ватрене бедеме, просеке како би спречили да ватра стигне до најугроженијих кућа.

У заустављању пожара уз ватрогасце учествује и око 50 мештана, радници Србија шума, припадници МУП-а, а у помоћ су стигли и припадници Жандармерије.

Сви они улажу огромне напоре да зауставе напредовање ватрене стихије према засеоку Трипковићи у селу Ђурићи на Заовинама. Пожар су током дана гасили и два авиона руског министарства за ванредне ситуације "беријев 200" и "иљушин 76".

Због јаког ветра, ситуација се из часа у час мења, па је неизвесно када ће пожар бити   поново локализован.

У дечјем одмаралишту на Миторвцу као и у туристичком центру на Калуђерским барама, туристи су безбедни, јер је тај део Таре од пожара удаљен 10, односно 30 километара.

Поново под контролом пожар у Горњој Горевници

Пожар у Горњој Горевници код Чачка поново је под контролом, након што се током вечери  услед јаког ветра, распламсао. Угашено је и неколико мањих пожара у приградскиом насељима у Чачку који су букнули током вечери, јавља репортер РТС-а.

Раније данас, после прелета руског авиона, пожар на Јељену је локализован. Ватрогасци, Служба за ванредне ситуације, полиција, војска и жандармерија су, међутим, планирали дежурства и током ноћи на подручју четири села чачанског и милановачког краја у којима је током претходних 48 сати изгорело око 600 хектара шуме. 

Због непредвидивих услова на терену дежурају и мештани у својим домаћинствима и прате развој догађаја, како ватра не би изненада дошла до кућа.

У пожару у рејону села Горња Горевница, Миоковци, Милићевци и Срезојевци повређене су три особе и изгореле су три куће, а једна је оштећена. Десетине сеоских домаћинстава је евакуисано из угрожених подручја и обезбеђен им је смештај у селу Пријевору и 12 станова у Чачку.

Пожар је гасио и авион руског Министарства за ванредне ситуације "беријев 200", који је после данашњег локализовања пожара код Чачка одлетео на Тару, где такође букте пожари. 

Општинска комисија од јутрос утврђују штету, јер је држава спремна да интервентно помогне.

Министарка за локални развој и локалну самоуправу Верица Калановић рекла је да је приоритет да се из текућег буџета одвоји помоћ за превазилажење проблема. Калановићева, која је обишла угрожено подручје, најавила је да ће систематска помоћ за обнову кућа бити обезбеђена у наредним месецима.

Министар грађевине и урбанизма Велимир Илић рекао је да ће се Влада ангажовати како би што пре биле пројектоване нове куће за грађане чије су изгореле у пожару.

На нишки аеродром после 14 сати слетео је још један руски авион за гашење пожара, типа "иљушин 76", са једанаест чланова посаде и носивости 42 тоне, који се, такође, укључио у гашење пожара на Тари. 

Киша која је пала вечерас донекле је помогла у гашењу пожара на око 300 хектара у околини граничног прелаза Вршка Чука, између Србије и Бугарске, због кога је кризни штаб Града Зајечара прогласио ванредну ситуацију.

Према подацима добијеним са места пожара, у гашењу учествује 45 ватрогасаца из свих делова Србије са 12 возила, комунална полиција и сва комунална предузећа из Зајечара.

Поново се разбуктао и пожар који су мештани и две ватрогасне екипе данас локализовали у селу Влакча код Крагујевца ветар је вечерас.

Како је за РТС рекао Рака Јовановић, председник Савета месне заједнице ватра је захватила шуму и шири се ка оближњем селу Велики Шењ.

Реч је о неприступачном терену, па уз јак ветар који додатно распламсава ватру, ватрогасне екипе и многобројни мештани не успевају да спрече ширење пожара.

Пожар и код Мердара

У селима Боровац и Мердаре, на административној линији Србије и Косова, вечерас је избио пожар који је захватио шуму и ниско растиње.

"Ватра се проширила са косовске стране, а због мрака, немогуће је проценити колику је површину захватио", рекао је агенцији Бета председник Месне заједнице Мердаре Часлав Милошевић.

У гашењу пожара у та два села, учествују припадници Жандармерије, ватрогасне екипе и мештани. Милошевић каже да се пожар веома брзо шири и да готово сви мештани та два села учествују у гашењу пожара.

Да би спречили ватру, мештани су приморани да пређу административну границу, на страну Косова, са напртњачама на леђима да гасе пожар, како не би се приближио сеоским кућама.

"Због мрака не можемо да проценимо размере овог пожара. Линија ватре широка је више од 700 метара и непрестано се шири и напредује ка нашим селима. Зато смо морали да уђемо на територију Косова да би покушали да спречимо ширење пожара", рекао је Милошевић и додао да не зна да ли се пожар гаси и на косовској страни.

"Пожар се приближио на неколико стотина метара од пунктова полиције на административном прелазу Мердаре, а из шуме се издиже велики пламен", рекао је Милошевић.

Вечарас је и у селу Мачковац, недалеко од Куршумлије, изгорело око пет хектара ливада, пашњака и један део изданака храста и цера. Било је угрожено и једно сеоско домаћинство, али су брзом интервеницом запослених у Србијашумама, ватрогасца и мештана, спречене веће последице. Пожар у Мачковцу је избио у поподневним сатима, а локализован је вечерас. 

И у прокупачкој општини током поподнева избио је пожар у атару села Горња Бејашница и Миљковица који је захватио око 40 хектара листопадне шуме. Према првим информацијама куће нису угрожене, а пожар уз ватрогасце гасе и припадници полиције, војске и мештани ових села.

Пожар је избио и у атару села Горњи Дреновац и и Доње Црнатово, у општини Житорађа, где такође гори четрдесетак хектара шуме и ниског растиња. Уз ватрогасне екипе и припаднике полиције, у гашењу пожара помаже и локална самоуправа која је уступила механизацију за крчење шумских путева.

Према речима шефа ватрогасно-спасилачких јединица у Прокупљу Срђана Митровића, ти пожари, уколико не буде непредвиђених околности, требало би да буду локализовани током вечери.

Под контролом пожар у бруској општини

Од раних преподневних часова под контролом је и пожар у бруској општини, који је захватио око 250 хектара четинарских и листопадних шума, подно Копаоника, од Велике Грабовнице до Криве Реке.

Под контролом је и пожар који је пре два дана избио на територији општина Љубовија и Мали Зворник.

Локализовани су пожари, који су у околини села Зубетинац и Влашко Поље, на обронцима Слемена, у Општини Књажевац захватили око 280 хектара ниског растиња и шуме. Ватра која је између села Доња и Горња Каменица, у близини манастира Свете Тројице, горела на око 80 хектара јутрос је угашена.

Велики пожар који је пре три дана избио на планини Коритник, у атару села Горњи Крстач и Рапча на Гори, на крајњем југу Косова и Метохије, прети да угрози куће Горанаца у тим селима. Локалне ватрогасне јединице и грађани не успевају да угасе пожар који је захватио скоро целу планину, рекли су представници општине Гора.

А у селу Грижане у општини Звечан изгореле су две куће које су биле у власништву породице Аксентијевић.

Министарство унутрашњих послова саопштило је да је више од 1.000 људи ангажовано на гашењу седам пожара који су у Србији захватили готово 1.800 хектара.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се