Читај ми!

Нове хидроелектране на Ибру

Више од 20 година у Србији није изграђена ниједна хидроелектрана. Италијанска компанија "Сећи енергија" и ЈП Електропривреда Србије градиће десет мини хидроелектрана на Ибру. Вредност инвестиције је 300 милиона евра.

У доњем току, Ибар неће више бити брза планинска река, већ повезан систем проточних акумулација за десет хидроелектрана. Највећа хидроелектрана, висине 27 метара изнад нивоа воде, градиће се код Маглича.

Њена инсталисана снага је 13, 6 мегавата. Најслабија, са најмањом акумулацијом биће код варошице Ушће, снаге 10, 4 мегавата. Цео акваториј у Ибарској клисури биће дуг 18 километара и није предвиђен за водоснабдевање.

"Ми смо дефинисали уз будуће акумулације и бране, више акумулација односно зона у којима је могуће градити објекте различите намене. За становање, привреду, комерцијалу и тако даље", каже доктор Небојша Стефановић, руководилац израде Просторног Плана Ибарске хидроелектране.

Инсталисана снага свих хидроелектрана на Ибру биће 103 мегавата. Сваки произведени киловат струје планиран је да се извезе.

Дејан Дивац, пројектант у Институту "Јарослав Черни" каже да би 15 година извозили струју у Италију по знатно већим ценама, него што се могу постићи на нашем тржишту, а реч је, како каже, о 150 евра по мегаватсату.

Житељи Ушћа, јединог већег насеља уз будући акваториј, сматрају да је ово шанса за привредни развој њиховог краја и надају се новим радним местима.

Мирослав Павловић из Еколошког покрета Ибар у Краљеву каже да ће ова инвестиција донети нову еколошку катастрофу.

Хидроелектране ће утицати на екосистем и животну средину. Заговорници против истичу да је Ибарска долина, заправо идеалана за ветрогенераторе. Ветропаркови на овом истом простору дали би три пута већу сангу у мегаватима од хидроелектрана.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи