Свако сваком дугује

Због ниске цене енергената, и ЕПС и "Србијагас" имају проблема са ликвидношћу. Од почетка зиме, Влада помаже топланама мазутом из робних резерви, а да ли ће одобрити поскупљење струје од 1. марта, знаће се током предстојеће седмице.

Потрошња струје је у сталном порасту јер се, како наводе у ЕПС-у, грађани греју и догревају на струју, што је најјефтиније. У наредној недељи, сазнаћемо да ли ће Влада одобрити поскупљење струје од 1. марта. Извесно је да бар гас неће поскупети до краја грејне сезоне.

У домаћинству Добријевића из Кикинде, када стигне пензија прво што плате је рачун за гас, а то није мало, 11 хиљада динара месечно, иако имају, како кажу, само две пећи и максимално штеде на грејању.

"Имамо две, али једну користимо. И ту једну искључујемо када кренемо негде у град. Ево сада сам се спремила за болницу и искључићу је. А ону коју имамо другу, укључујем само док ручамо или скувамо ручак рецимо", каже Милица Добријевић из Кикинде.

И док је потрошачима гас већ прескуп, у "Србијагасу" оцењују да и поред помоћи државе и кредита, са садашњим ценама неће моћи дуго да издрже.

Дугују и домаћинства и топлане, а најтеже је наплатити дуг од фабрика и предузећа.

Због курсних разлика и социјалне политике, предузеће је на губитку 200 милиона евра.

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић каже да та компанија има налог Владе Србије да, колико је могуће, помогне привреди.

Неопходан тржишни принцип

"Али то не може да иде у недоглед. Ја се слажем да је јефтинији радник који ради него радник који је ван фабрике и ван посла и скупљи је за државу, али ресурси 'Србијагаса' нису неограничени. До краја грејне сезоне, ствари ће бити под контролом, а онда ћемо у току лета морати да видимо. Уз кредитно задужење мораћемо то привести неком тржишном принципу пословања", каже Бајатовић.

Због дугова за гас, "Србијагасу" је последње две године припојено неколико фирми, међу којима су и велики потрошачи гаса - "Азотара", "Стаклара", МСК.

За опозицију је то лош потез, јер већ презадужени "Србијагас", кажу, тако постаје још већи губиташ.

Зорана Михаиловић-Милиновић из СНС-а каже да и данас "Азотара" троши негде 10 одсто укупне потрошње гаса у Србији. "Ко то плаћа? Тих 10 одсто плаћа и даље 'Србијагас', а ко на крају плаћа - грађани", каже Зорана Михаиловић-Милиновић.

Ни код руског партнера цена гаса неће мировати. Имајући у виду раст цене нафте на светском тржишту и курс долара, у "Гаспрому" су европским потрошачима већ најавили поскупљење тог енергета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво