НИС истражује нафту у РС

Новоформирано заједничко предузеће "НИС-а" и "Њефтегазинкора", у Републици Српској, почиње истраживања, како би се потврдиле резерве од 10 милиона тона нафте у том српском ентитету.

У Републици Српској ове године ће почети истраживања која би требало да потврде постојање резерви од 10 милиона тона нафте, најављено је на свечаности у Влади РС, поводом почетка рада новоформираног предузећа за истраживање и производњу нафте и гаса на територији РС "Јадран - Нафтагас".

Истраживања, од којих се очекује да ће допринети енергетској сигурности РС, планирана су у три регије, а почеће у Посавини.

Генерални директор "Јадран - Нафтагаса" Предраг Раденовић прецизирао је да ће истраживања  почети на локацијама од Приједора према Броду и да ће се наставити према граници са Србијом. 

Истраживања ће трајати до 2013. године, а у случају успешних резултата истраживачких радова, експлоатација нафте и гаса у РС могла би да почне 2014. године.

Максимална количина производње на налазиштима, по мишљењу Раденовића, може бити достигнута до 2020. и требало би да износи до 770.000 тона годишње.

Челник "Јадран - Нафтагаса" подсетио је да се нафта на територији РС истражује већ око 100 година, али да ће сада течно злато бити тражено савременим метода и новим технологијама, због чега очекује да ће резултати истраживања бити успешни.

Свечаности су присуствовали председник и премијер РС Милорад Додик и Александар Џомбић, министар рударства и енергетике Србије Петар Шкундрић, генерални директор НИС-а Кирил Кравченко и генерални директор "Њефтегазинкора" Јуриј Смирнов.

Председник и премијер РС изразили су пуну подршку Владе РС пројекту истраживања нафте у Српској, као и очекивање да ће то бити успешна инвестиција која ће потврдити да има нафте у српском ентитету.

Овај пројекат подржао је и министар Шкундрић који очекује да ће бити потврђене и веће резерве нафте од очекиваних.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара