Пауновић и Ђурђевић Стаменковски о европском предлогу и ЗСО

Представнице парламентарних странака Милица Ђурђевић Стаменковски из покрета "Заветници“ и Снежана Пауновић из СПС-а дискутовале су у Јутарњем програму РТС-а о косовском питању. Стаменковски је на страни која се залаже за неприхватање европског предлога, док Пауновић истиче да боље алтернативе тренутно по Србе на КиМ нема.

Посланице су излагале аргументе за и против предлога ЕУ за КиМ, тренутној ситуацији у међународној заједници, колико нам иста погодује у даљим преговорима и борби за коначно формирање Заједнице српских општина.

Председница покрета "Заветници“ Милица Ђурђевић Стаменковски, као представница опозиције у парламенту, истакла је да би Србија угрозила односе са чланицама УН које нису признале самопроглашену независност Косова и Метохије, уколико се повинује одредбама предлога ЕУ.

"Француско-немачки ултиматум, како га ми називамо, захтев је на који ниједна суверена држава не би пристала. Тражи се чланство тзв. 'Републике Косово' у међународним организацијама. На тај начин бисмо изгубили подршку савезника у УН, који до сада нису признали или су повукли признање. Поставља се питање зашто би они гласали против пријема Приштине, ако се већ Србија са тим сагласи“, рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Чланица Социјалистичке партије Србије Снежана Пауновић ставља приоритет на преговоре, иако су тачке европског предлога неповољне по Србију.

"Шта је алтернатива? Колико наших живи тамо, под којим околностима и условима и шта за њих значи однос Београда према питању Косова и Метохије? У околностима када хоћемо да преговарамо, иако су лоши предлози и желимо да их коригујемо, имамо свакодневне нападе на српску заједницу“, каже Пауновићева.

Кључни фактор за Пауновићеву јесте Заједница српских општина.

"ЗСО је приоритет. Не због тога што ће она трајно решити проблеме Срба на КиМ, него зато што Србија као последицу преговора чека реализацију тога више од деценије. Данас имамо разумевање међународне заједнице на терену. Први пут је притисак у том смеру на Аљбина Куртија да мора да се оснује ЗСО“, истиче Пауновићева.

Ђурђевић Стаменковски је одговорила појашњењем пуног имена и статуса Заједнице српских општина.

"Од политике аутономије Албанаца смо дошли до прихватања самоуправљања за Србе. Уредбом владе тзв. ‘Републике Косово’ не уређују се надлежности ЗСО. Њено право име је Заједница са српском већином. Кад нека општина изгуби српску већину, неће бити у ЗСО. Албанска страна се Бриселским споразумом обавезала да нам дâ ЗСО, а још нам је нису дали. Сада нам траже нове уступке, да би нам је два пута ‘продали’ са мањим надлежностима“, појаснила је председница "Заветника“.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво