Читај ми!

Америчке компаније у Србији запошљавају око 100.000 људи – какве инвестиције се очекују у будућности

Чланице Америчке привредне коморе у Србији у последње две деценије уложиле су 14 милијарди долара у Србију и запошљавају око 100.000 људи. Стефан Лазаревић из те организације навео је за РТС да су реформе и храбре одлуке са јасном визијом како треба да изгледа привреда у Србији у 21. веку кључ за превазилажење економске неизвесности. Амбасадор САД Кристофер Хил рекао је да је Србија у последње две деценије прешла велики пут и постала модерна земља усмерена у правом смеру и да америчке компаније долазе у Србију пошто је у будућности виде у Европској унији.

Стефан Лазаревић из Америчке привредне коморе у Србији рекао је за РТС да је на крају прошле године у тој комори било више од 230 чланова, што је, како је навео, највећи број чланова од настанка те привредне коморе.

"Овај податак је додатан подстрек у борби за предвидиво и стабилно пословно окружење. Америчка привредна комора је у прошлој години остала стабилан партнер у спровођењу реформи када је у питању креирање, боље и стабилније пословно окружење, а такође смо доста радили на регионалним економским интеграцијама које, пре свега, имају за циљ интеграцију Србије, али и читавог региона у Европску унију", рекао је Лазаревић.

Хил: Србија је у веома добром положају у односу на ЕУ 

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил истакао је да нема сумње да су инвестиције Србије у инфраструктуру, телекомуникацију и путеве од великог значаја за америчке фирме.

"Ако погледате на мапу, где све почиње, приметићете да је Србија у веома добром положају у односу на ЕУ и рекао бих да амерички пословни људи доносе стратешку одлуку да ће бити у Србији јер ће она бити ускоро у Европској унији", навео је Хил.

Амерички амбасадор навео је да би сарадња могла да буде остварена у сектору ИТ технологије и да је то инвестиција у будућност Србије и у нову генерацију која расте у Србији.

"Америчке компаније су импресиониране. Погледајте фирму 'Ен-Си-Ар' која је запослила младе људе баш овде у Београду. Идеја је да могу да раде овде у Србији, у Београду, да имају најбоље телекомуникационе системе. Нема уопште разлога да иду било где другде да би нашли посао", рекао је Кристофер Хил.

Говорећи о билатералним односима, Хил је навео да дипломате покушавају да раде на темама које су од заједничког интереса, као и да, што више има економских веза, то има више заједничких интереса.

"Има ту доста онога што се тиче позиције Србије у Европи, њеног очекиваног чланства у ЕУ, али и наслеђених ствари с којима морамо да се суочимо и у региону и у другим деловима Европе", напоменуо је Кристофер Хил.

Лазаревић: Четири области за краткорочно превазилажење кризе

Стефан Лазаревић је навео да је 2022. била изазовна за све у привреди и да Америчка привредна комора Србије сматра да су реформе и храбре одлуке са јасном визијом како треба да изгледа привреда у Србији у 21. веку кључ за превазилажење те неизвесности.

"Ми смо дефинисали четири области за које сматрамо да могу краткорочно да помогну у превазилажењу кризе, а дугорочно могу да креирају модерно и динамично пословно окружење у Србији. Те четири области на којима ми инсистирамо су дигитална трансформација друштва и привреде у целини, доследно спровођење зелене агенде, пре свега са освртом и фокусом на заштиту животне средине и енергетику, унапређење система здравствене заштите и даље регионалне економске интеграције", рекао је Лазаревић.

Амбасадор Хил је, говорећи о развоју Србије у последње две деценије, оценио да је Србија прешла велики пут.

"Ја дуго нисам био овде, читаве две деценије, и сада кад сам се вратио видим једну потпуно преображену земљу. Не само да се променио изглед градова, путеви, ауто-путеви, већ и менталитет људи. Мислим да је то сада веома модерна земља у добром смеру. Покушавамо у том смислу да помогнемо Србији. Покушавамо да изградимо односе за које сматрам да такође треба притиснути дугме 'refresh'. Ми ћемо наставити то да радимо и Америчка комора игра велику улогу у томе", навео је Кристофер Хил.

Стефан Лазаревић је, говорећи о "Отвореном Балкану", навео да свака иницијатива која за циљ има слободу кретања, људи, робе, капитала, услуга од велике је користи за целокупну привреду.

"Свака иницијатива која има за циљ боље регионалне односе и интеграцију читавог региона у ЕУ јесте нешто што Америчка привредна комора подржава. Ми смо уложили доста енергије и времена у креирање платформе за сарадњу са америчким привредним коморама у региону како бисмо заједнички радили на успостављању бољих економских односа, а 'Отворени Балкан' је иницијатива која управо то ради", навео је Лазаревић.

Хил: "Отворени Балкан" је позитиван модел регионалне сарадње, ми то подржавамо 

Кристофер Хил је навео да су регионалне интеграције веома важне, да земље региона морају да имају моделе сарадње и да је "Отворени Балкан" веома позитиван у том смислу.

"Оно што заиста волим, што ми се ту допада, што је развијен баш ту, на Балкану, није наметнут споља. Ми то подржавамо и тај и друге пројекте регионалне интеграције", рекао је амбасадор Хил.

Истакао је да у региону постоје политички изазови, наслеђени проблеми и неповерење.

"Рекао бих да овде има много историјског наслеђа, више га има него што је потребно. Морамо наћи начине да то превазиђемо. Треба да гледате на Запад. Морате знати да имате тржиште. Када имате све те фабрике које се граде, треба производе да продате. За то су вам потребна тржишта. Зато морају да постоје добри односи између земаља региона и свакако добри односи са ЕУ, да то буде заједничко, јединствено тржиште", рекао је амерички амбасадор Кристофер Хил.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво