Читај ми!

Ракије, вина, џемови – премијум производи као стуб прехрамбене сигурности

Србија је земља високо квалитетне хране чији је извоз од највећег значаја за укупну економску слику. Повољна клима и географија пољопривреди омогућавају да буде стуб прехрамбене сигурности и за земље у окружењу, порука је са Сајма воћарства, повртарства и виноградарства.

Воћне ракије, органско вино, џем од малине, сушени парадајз су производи који повећавају бруто домаћи производ али и углед Србије као земље премијум хране. Размишља се и о извозу воћа у Индонезију, арапске земље али је и даље највећа продаја у Европској унији и Русији.

Немања Николић из предузећа "Гружа аграр" каже да се боровница извози једеним делом на руско али углавном на европско тржиште.

"Без обзира на ситуацију тренутну у свету, руски купци и даље дају бољу цену за јабуку. Докле год је тако наш одабир ће пре бити руско тржиште", истиче Николић.

Извоз је увек важан, а данас је још важније задовољити домаће потребе. Због укуса и мириса домаћи потрошач радије бира српски од, на пример, белог лука из Кине или турског кромпира.

"Људи верују више нашим добављачима, нашим производима и свему ономе што долази из Србије," потврђује Дарко Стојичић из трговинског ланца "Лидл".

Наглшава да српски произвођачи морају да продуже сезону српских производа како би потрошачи имали већи асортиман.

Воће и поврће најбољу цену постижу када се прераде у сок, џем, зимницу. Упркос кризи, премијум производи не бележе пад јер, како објашњавају стручњаци, када имамо мање новца више водимо рачуна о томе шта купујемо.

Јелена Петровић из организације произвођача "321 Србија" наглашава да је наше тржиште већ засићено стандардним производима и захтева производњу искључиво премијум брендове, марке врхунског квалитета, како сировина, тако и изгледа и укуса.

"Ми наше сокове правимо од воћа из наших воћњака и купцима је јако битно да знају порекло воћа и састав сока", наводи Петровићева.

Више од 500 излагача из земље и окружења представља своје производе на сајму. Сајам је отворила министарка пољопривреде а присуствовали су и ресорни министри Црне Горе, Републике Српске и Северне Македоније. На отварању су били и амбасадори САД и Холандије и то довољно говори о томе колико је храна данас важна тема.

Србија пријатељским земљама обећава помоћ у снабдевању основним намирницама. Ускоро би могла да напуни и робне резерве Црне Горе. Све земље у окружењу повећале су пољопривредне буџете а неке их чак и удвостручиле.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво