Читај ми!

Поскупело обавезно осигурање аутомобила – за колико ће бити олакшан џеп возача

Са првим радним данима јануара, власници аутомобила суочили су се са повећањем цена обавезног осигурања. Народна банка Србије дозволила је осигуравајућим кућама да цену подигну до 15 одсто. Имајући у виду високу инфлацију и поскуљења резервних делова као и самих половних возила, генерални секретар Удружења осигуравача Србије каже да им је НБС дозволио повећање од 12 до 15 одсто. Наводи да то значи да је полиса за просечан аутомобил скупља за 1.000 до 1.500 динара.

Иако је многе поскупљење изненадило, осигуравајуће куће већ дуже време то захтевају. У августу прошле године и без одобрења Народне банке, осигуравачи су подигли цене за преко 20 одсто, али су их након реакције НБС-а вратили на претходни ниво.

Душко Јовановић, генерални секретар Удружења осигуравача Србије, каже за РТС да је поскупљење оправдано, истичући да је последња корекција цене полисе и премије ауто-осигурања била још 2014. године.

Констатовао је високу општу инфлацију у протеклих шест месеци, а самим тим и раст цена резервних делова као и самих половних аутомобила.

"Поштујући начело одржања макроекономске стабилности, договорили смо се са НБС да повећање цене зависи од компаније до компаније, и да буде између 12 и 15 одсто", наводи Јовановић.

Како објашњава, тренутно је цена обавезног осигурања иста код свих компанија.

Указује на то да осигуравачи имају права да направе додатну корекцију цене у зависности од своје процене штета у наредне две до три године унапред.

"То значи да поскупљење осигурања за просечан аутомобил износи од хиљаду до 1.500 динара, што укупну цену полисе доводи у распон од 12.000 до 13.000 динара", каже Јовановић.

Само петина власника тражила повраћај новца

Говорећи о неодобреном августовском поскупљењу, Јовановић објашњава да тада није била коригована минимална тарифа већ су осигуравачи, пројектујући своје будуће трошкове, повећали цену за 22 до 24 одсто.

Тада је продато 170.000 до 190.000 полиса. Напомиње да се због мале корекције цене од хиљаду до хиљаду и по динара само 20 одсто клијената пријавило за повраћај новца.

Осигурање од аутоодговорности је међу ретким обавезним осигурањима, а Јовановић каже да тренутно има испод један одсто неосигураних возила.

Истиче да је пре само десетак година тај број био десет одсто.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво