Читај ми!

Мали: Немамо проблема са ликвидношћу, на рачуну имамо више од 2,5 милијарди евра

Министар финансија Синиша Мали наводи за РТС да је на државном рачуну данас 303,4 милијарде динара, да се све обавезе испуњавају и да немамо проблема са ликвидношћу. Дакле, ми смо потпуно ликвидни, преко 2,5 милијарди евра имамо на рачуну, све своје обавезе држава испуњава, тако да са те стране, ми са новцем у овом тренутку немамо проблем, рекао је Мали.

Синиша Мали је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а рекао да ће се, уз помоћ коју би евентуално доделио Међународни монетарни фонд (ММФ), чија делегација борави у Београду, државне финансије биле стабилне и следеће године.

"Данас почиње мисија и они ће бити у Београду две недеље. Разговараћемо о великом броју тема, нарочито о темама које су везане за постојећу кризу у свету, и начин на који криза има утицаја на српску економију", рекао је Мали.

Према његовим речима држава жели да буде одговорна и спремна за непредвиђене околности.

"По свим плановима које имамо, ми имамо довољно новца. Са помоћи коју бисмо добили од ММФ-а, ми смо потпуно стабилни и за наредну годину. То је најважнија порука за грађане", нагласио је министар.

Указао је на то да постојећи аранжман са ММФ-ом истиче у јануару 2023, те да ће са делегацијом ММФ-а разговарати о наставку финансијског аранжмана. Нас интересује и то на који начин преко ММФ-а можемо доћи до јефтинијег новца, јер ако се погледа политика ЕЦБ-а и ФЕД-а, камате расту, а новац је све скупљи. 

"У наредне две недеље разговараћемо и о наставку аранжмана, дакле, хоћемо да наставимо реформе које смо започели још пре пар година. Разговараћемо и о финансијском аранжману. Дакле, нас интересује на који начин кроз ММФ можемо да дођемо до јефтинијег новца. Ако хоћемо да набавимо новац, хоћемо да га набавимо што јефтиније, један од извора тога је ММФ и зато хоћемо и о томе са њима да разговарамо", каже Мали. 

Како је истакао, веома је корисна сарадња са ММФ-ом – она даје приоритет нашим реформама, а помаже нам и у побољшању кредитног рејтинга.

Министар је нагласио да је аранжман са ММФ-ом у ранијем периоду помогао Србији да брзо и ефикасно спроведе реформе, као и да наша земља буде конкурентна.

"Од 2015. од када Србија сарађује са ММФ-ом ми смо успели да остваримо огроман, велики број реформских циљева. Само 2018. до данас - 26 великих реформских циљева смо остварили и пет је још остало да се оствари, то ћемо у наредних неколико месеци да завршимо", каже Мали. 

Указује да нам је аранжман са ММФ-ом помогао да спроведемо реформе брзо и ефикасно, те да наша земља буде ефикаснија и конкурентнија.

"Реформа Пореске управе, унапређење система е-фактура, е-фискализација, управљање јавним предузећима, ефикасније спровођење јавних набавки, контрола јавних инвестиција и инфраструктурних пројеката. То су све реформе које успешно спроводимо како би ефикасније трошили новац пореских обвезника, а са друге стране како би били атрактивнији за инвестиције", рекао је Мали.

"Потпуно смо ликвидни, на рачуну више од 2,5 милијарди евра" 

"За првих девет месеци ове године, преко три милијарде евра страних директних инвестиција  ушло је у Србију упркос кризи", каже Мали. 

Наводи да на државном рачуну данас имамо 303,4 милијарде динара, да се све обавезе испуњавају и да немамо проблема са ликвидношћу.

"Дакле, ми смо потпуно ликвидни, преко 2,5 милијарди евра имамо на рачуну, све своје обавезе држава испуњава, тако да са те стране, ми са новцем у овом тренутку немао проблем. Све своје обавезе држава испуњава на време. Ми са новцем у овом тренутку немамо проблем. Оно што желимо је да обезбедимо финансијске бафере, јер смо свесни огромне енергетске кризе, повећања цене енергената", рекао је Мали.

Он је навео да је приход буџета ове године већи за 170 милијарди динара од планираног, а да удео јавног дуга у БДП-у данас износи 53,7 одсто.

"Имамо довољно новца на рачуну, имамо и набављамо и угља да имамо за предстојећу грејну сезону, имамо довољно гаса, и даље контролишемо цене дизела, горива, бензина, основних животних намирница, покушавајући тако да држимо под контролом инфлацију у Србију", рекао је Мали.

Оцењује да ће ова бити тешка, али, како каже, ми морамо да се припремимо и за ону наредну која долази. 

"И зато хоћемо ММФ на нашој страни. До сада смо се показали као добри партнери, хоћемо да наставимо реформе заједно са њима, хоћемо да привлачимо стране инвестиције и даље, хоћемо да отварамо фабрике. Ми ниједан пројекат нисмо зауставили до сада", истакао је министар.  

Како каже у кризи која је задесила свет, наш циљ је да обезбедимо довољно свега за наше грађане. Истакао је да држава преузима терет кризе на себе, те да за привреду и грађане, није значајно повећана цена струје или гаса.

"То су цене које су најниже у Европи и чине нашу економију конкурентном", нагласио је министар.

Он је рекао да је намера да се очува стандард грађана, као и макроекономска стабилност. То се може урадити једино ако се наставе реформе и даље привлаче инвестиције, отварају нове фабрике и саобраћајнице.

"Наш циљ као државе је да обезбедимо довољно гаса, горива, дизела, бензина, струје, дакле свега за наше суграђане", поручио је Мали.

"Очекујем да ћемо имати нову владу до краја наредне недеље" 

Министар финансија рекао је и да очекује да ће Србија до краја наредне седмице имати нову владу, а да ће се одмах након тога ићи на усвајање ребаланса буџета. Он је рекао и да остају планови о повећању плата и пензија. 

"Очекујем да ћемо до краја наредне недеље имати нову владу. Одмах након тога прва наредна одлука је ребаланс буџета. Добре су вести за грађане Србије. Ми имамо за 170 милијарди динара веће приходе ове године него што смо планирали. Хоћемо те приходе да распоредимо на прави начин. Две су важне ствари које је председник Србије Александар Вучић обећао. Идемо са повећањем пензија од 1. новембра од девет одсто, након тога од 1. јануара додатних 12,1 одсто и такође идемо са исплатом 5.000 динара за младе", рекао је Мали.

Пријава младих за помоћ од 1. до 15. децембра

Најавио је и да ће од 1. до 14. децембра бити отворен процес пријава за новчану помоћ од 5.000 динара младима.

"Позивам све младе од 16 до 29 година да се пријаве. Одмах затим – 15, 16, 17. у тим данима – видећемо тачно који дан ми ћемо тај новац исплати младима", рекао је министар.

Испуњавамо свако обећање које дајемо, ми хоћемо да будемо оаза сигурности за наше грађане, нагласио је министар Мали.

субота, 15. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије