Читај ми!

Променама навика до уштеде – како до чак 20 одсто мањег рачуна за струју

Министарство енергетике предложило је низ мера штедње за локалне самоуправе, јавна предузећа, привреду и домаћинства. Државни секретар у ресорном министарству Зоран Лакићевић каже за РТС да је кључ у променама навика. Истиче да је са само четири уређаја у домаћинству могуће уштедети чак 20 одсто енергије.

Зоран Лакићевић каже да је Министарство енергетике још прошле године донело Национални план за енергетску ефикасност, као и да он укључује низ мера – замену столарије, постављање соларних панела, а између осталог и мере штедње.

Указује да тренутна ситуација у свету има одјеке на глобалну енергетску кризу која се прелива и у смислу економске кризе.

Пред нама је тешка зима, истиче Лакићевић и додаје да су управо због тога и донете препоруке како би се уштедела струја тамо где је то могуће и то пре свега мењањем навика.

"Те препоруке нису обавезујуће и послате су према свим јединицама локалних самоуправа, јавним предузећима и јавним установама да направе планове за штедњу енергије", додаје Лакићевић.

Указао је да су из планова штедње изузети вртићи, школе, болнице, установе социјалне и здравствене заштите.

"Оне се примењују само тамо где је могуће и очекујемо да свако од ових субјеката одреди мере које ће да примењује", наводи Лакићевић.

Са четири уређаја уштеда чак 20 одсто

Када је реч о препорукама за штедњу у домаћинствима, Лакићевић каже да се оне односе на четири главна уређаја која користимо.

"То су бојлер, машина за веш, шпорет и фрижидер. Сваки од ових уређаја само тиме ако бисмо смањили температуру у бојлеру за један подеок, ако бисмо обратили пажњу на кување, ако бисмо температуру у фрижидеру подесили на четири степена – могли бисмо да уштедимо по пет одсто енергије", додаје.

Наглашава да када се сабере уштеда сва четири уређаја, то је 20 одсто уштеде.

"Прво, имате рачун мањи за тих 20 одсто, плус сада се добијају попусти тако да ви за 20 одсто одсто уштеде енергије можете да добијете попуст од 20 одсто. Тако да рецимо, ако је просечан рачун за струју у Србији 5.000, рачун би вам уз ове уштеде био 3.000 динара", наводи Лакићевић.

Да би нам рачуни били мањи треба да укључујемо уређаје када је јефтина струја – у Београду је од 00 до 8 ујутру, у Војводини од 23 до 7, а у центрланој од 22 до 6 ујутру.

"Сваки грађанин то може да провери на свом бројилу када му се стрелица иде на горе или на доле, па да провери тачно то време", наводи Лакићевић.

На питање шта би још могло да се уради, истиче да је замена сијалица веома важна и у јавном осветљењу и у домаћинствима.

"Лед сијалице десет путања мање троше енергије и пет до десет пута дуже трају", рекао је Лакићевић.

Ко је доставио планове штедње 

Истиче да држава свакодневно увози струју, да је пре неки дан увезено седам одсто и да је за то плаћено око 2,5 милиоона евра

"Константно целог лета ми имамо увоз електричне енергије. Током лета је разлог што су ниске акумулације, сада је мало почела да расте потрошња, произвдња електричне енергије из угља није довољна и из тог разлога увозимо. Наше пројекције су да ћемо за ову зиму увозити струје за више од две милијарде евра", наводи Лакићевић.

Указује да је из тог разлога препорука за уштеду, јер би потреба за увозом била мања.

Наводи да су до сада планове штедње доставиле 102 општине, 34 јавна предузећа, као и 35 великих привредних субјеката.

"На основу тих планова штедње може да се види колико ће тачно свака од тих организација да уштеди и које су то мере", закључио је Лакићевић.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво