Читај ми!

Одјеци "Винске визије" и у Алби, шта тражи савремени туриста и може ли Србија то да понуди

Вински туризам заједно са гастрономијом даје једну аутентичност туристичким дестинацијама, а то је оно за чиме данашњи туристи највише трагају, каже министарка трговине и туризма Татјана Матић која је учествовала на конференцији посвећеној винском туризму у италијанској Алби. Истиче да је "Винска визија" Отвореног Балакана допринела још већој популарности Србије и других балканских земаља.

Публицитет сајма "Винска визија" у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" превазишао је регионални оквир. Генерални секретар Светске туристичке организације Зураб Пололикашвили рекао је на конференцији посвећеној винском туризму у италијанској Алби да желе да учествују у организацији сајма вина и гастрономије у Србији следеће године.

Тај сајам би према његовим речима био још већи, са учесницима из целог света што би допринело још већој популарности Србије и других балканских земаља као винских и гастрономских дестинација, зашта потенцијал несумњиво постоји.

Поред тога, идеја је и да се једна од следећих конференција Светске туристичке организације одржи управо у Србији, вероватно на Мокрој Гори.

"Била сам више него изненађена и поред тога био је један упитник 'Да ли бисте дошли у Србију, да ли бисте изабрали Србију као дестинацију за упознавање са винским туризмом' и многи од испитаника су одговорили 'да', тако да је то још један податак и за саму Србију јако значајан - мотивација да наставимо да се бавимо винским туризмом јер је очигледно да заиста имамо јако пуно потенцијала и да нас у тој сфери заиста, ја мислим, чека једна велика експанзија и појединачно Србију, али и регионално", рекла је у Алби за РТС министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Истакла је да је генерални секретар врло заинтересован и за промоцију Дунава и такође туризма, наутичког туризма и Дунава као туристичке дестинације.

"Мислимо да је то још једна јако битна вест и такође Дунав као туристички потенцијал и наша туристичка дестинација није довољно развијен и ми желимо да радимо на томе заједно са Светском туристичком организацијом и драго нам је да су и они то препознали као један од приоритета", навела је Матићева.

Она је, каже, напоменула да у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" и винских путева Отвореног Балкана сматрају да има простора и за Републику Бугарску да се придружи.

"Ми сматрамо да је та регионална сарадња изузетно важна и битна и они су такође заинтересовани да размотре учешће у том нашем пројекту", рекла је министарка.

Гастрономија пружа аутентичност туристичким дестинацијама 

На питање који су наредни кораци, имајући у виду да се вински туризам показао као врло исплатив, министарка Татјана Матић каже да ће се појачати сарадња са Министарством пољопривреде, а радиће се и на развоју одређене инфраструктуре.

"Оно што је ја мислим кључно рећи јесте да вински туризам заједно са гастрономијом пре свега даје једну аутентичност туристичким дестинацијама, а то је оно за чиме данашњи туристи највише трагају и без чега заправо савремене туростичке дестинације не могу да рачунају на већи број туриста. Према томе, ако заиста желимо да будемо туристичка дестинација која ће привлачити и даље овако велики број туриста ми морамо једноставно заиста радити на томе јер између осталог видимо да је ту огроман потенцијал који ми поседујемо", истакла је Матићева.

У овој години забележен је долазак три милиона туриста, остварено је преко 8,5 милиона ноћења.

"Достигли смо већ сада готово милијарду евра девизног прилива, ми морамо размишљати о годинама које долазе и у тим годинама дакле оно што ће туристи тражити биће аутентичност, гастрономија, вински туризам, етно туризам, одрживост, еколошки туризам и према томе све то ће бити један пакет који ће стварати туристички производ који ће заиста бити прихватљив савременом туристи и пре свега тржишно одржив. То је оно што Србија има да понуди и не само регионално, већ и на даљим тржиштима која ће се сигурно следеће године отворити", закључила је министарка Татјана Матић.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво