Читај ми!

Српско-египатска сарадња, производи крушевачког "Марела" стижу у Каиро

Пословни форум "Србија-Египат", на којем је потписано више споразума о сарадњи, одржан је пре мање од месец дана. Један од првих конкретних резултата је нова српско-египатска компанија "Атомик" у Каиру, која ће производити електро-енергетску опрему. Један од партнера је предузеће "Марел" из Крушевца.

За четврт века рада крушевачке компаније "Марел", њени производи стигли су у 60 земаља. Готово 90 одсто електро-енергетске опреме коју производе продају у иностранству.

Ново тржиште им је Египат, а преко њега очекују и нове послове у арапским и афричким земљама.

"Овде сам да сагледам процес производње, палету производа, обученост људи, као и да се договоримо о раду заједничке компаније. Видео сам и могућности региона за ширу сарадњу, а то ћу пренети колегама", поручује Ахмед Баха, директор менаџмента египатске компаније "Атомик".

Са отварањем египатског тржишта, у "Марелу", који запошљава стотинак радника, надају се проширењу производње, али и запошљавању нових радника.

Владимир Раичевић, директор компаније "Марел" Крушевац истиче да држава треба да им обезбеди боље услове, како би могли ефикасније да раде.

"Не само у циљу рада, већ да створимо социјално-економски амбијент где ће људи да раде у добрим условима и како би могли да стичу нова индустријска знања која су неопходна. Знање се плаћа у свету. Рад као рад није на великој цени, али индустријско знање јесте", каже Раичевић.

Скроман раст трговинске размене

Трговинска размена Србије и Египта у првих пет месеци ове године бележи раст од 75 одсто и то је скромно, сматрају упућени, с обзиром на потенцијале.

Александра Алексић, координаторка за индустрију РПК Крушевац објашњава да се из Расинског округа на тржиште Египта извозе спољне пнеуматске гуме за пољопривредне машине, као и унутрашње за пољопривредне машине, потом цеви и прикључци од пластике, али и остали алати.

"Расински Округ највише из Египта увози поморанџе, амонијум-нитрат за експлозиве, производе од стакла и друге производе", наводи Алексићева. 

Потписивањем споразума о слободној трговини са Египтом створиће се услови за већу обострану спољно-трговинску сарадњу и пословање без препрека.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво