Читај ми!

Да ли би уштеђевину требало инвестирати или је само безбедно чувати, саветује Душан Узелац

Како да новац који имамо паметно инвестирамо? Колико нам је потребно да бисмо уложили у нешто што може да нам донесе зараду и да ли је безбедно да нам уштеђевина једноставно мирује? Душан Узелац са сајта "Каматица", каже за РТС да је важно да се дефинише износ који се планира да се инвестира, јер се на тај начин ограђује од евентуалних ризика и проблема који могу да се десе.

Један од облика инвестирања је штедња у банци. Каматна стопа за евро сада је око један посто на годишњем нивоу, па многи размишљају да своја средства усмере на другу страну. Како то функционише?

"Све остало се ослања на исти модел, значи ви дате некоме или за нешто новац и очекујете неки проценат тог новца на неки временски период", објашњава Душан Узелац. 

Уколико имамо више новца свакако је паметно да га уложимо у некретнине.

"Ту може да постоји варијанта и да се скупи вас неколико. То није редак случај да се неколико другара, пријатеља скупи око истог циља и купи се некретнина која касније може да се монетизује кроз издавање или кроз пуко повећавање вредности некретнине", истиче Узелац.

Наводи да то може да буде и гаража, плац и да то не мора да буде нешто од 200.000 евра већ и од 10.000 евра.

"То је већ пет људи по 2.000 евра. Ја само предлажем облике инвестирања, свако ће на свој начин да одлучи шта му паше", саветује он.

Обезбеђење од ризика  

Важно је да дефинишемо износ који планирамо да инвестирамо.

"То вас чини ограђеним од евентуалних ризика и проблема који могу да се десе. Ти ризици су у ствари само незнање и временом ћете то знање стицати и бићете све бољи и бољи",  сматра Узелац.

Да ли је безбедно да уштеђевину једноставно чувамо, посебно ону у еврима?

"Глобална прича о инфлацији нас притиска да наш новац не вреди или да неће вредети толико за неко време. Међутим, оно што морамо да разумемо да смо у истом суду и ту иде плима и осека", оцењује Узелац.

Појашњава и да нећемо приметити у нашим животима тако директно тај пад вредности новца, зато што ће то, како истиче, да осцилира заједно са животним стандардом.

"Скочиће цене а за годину дана ћемо причати да је нешто раније коштало 200 а сада 350. То ми тумачимо као поскупљење, међутим то је тај пад вредности новца", закључује Узелац. 

Инвестирање има сличан модел у већини области, нама остаје избор који правимо на основу познавања области, количине новца коју планирамо да уложимо али и поверења које имамо у своје знање или знање особе на чији савет се ослањамо.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво