Читај ми!

Колико "зелени" киловати увећавају рачуне и пре поскупљења струје

Уредба којом се регулише накнада за обновљиву енергију ступила је 1. августа на снагу. Помоћник министарке енергетике Зоран Илић изјавио је за РТС да је накнада увећана са 0,437 динара по киловат-сату утрошене енергије на 0,801 динар. Увећање рачуна за типског купца, који на месечном нивоу троши 345 киловат-сати, биће за 120 динара.

Влада је прошле недеље усвојила Измене уредбе о висини посебне накнаде за подстицај повлашћених произвођача струје за ову годину. То значи већу накнаду за обновљиве изворе која се плаћа у рачуну за струју.

Помоћник министарке енергетике Зоран Илић рекао је за РТС да је накнада за обновљиве изворе енергије увећана са 0,437 динара по киловат-сату утрошене енергије, на 0,801 динар.

"За просечног, односно типског купца који на месечном нивоу троши 345 киловат-сати, накнада ће се са 150 динара повећати на 270 динара. Укупно увећање рачуна по том основу биће за 120 динара", објашњава Илић.

Зашто је дошло до поскупљења

Помоћник министарке енергетике истиче да је увећање накнаде за обновљиве изворе било нужно много раније.

"И прошле године смо имали повећање. Износ у коме је озбиљно задужен ЕПС, јер је био у обавези да плаћа накнаду за обновљиве изворе енергије, близу је 20 милиона евра", наводи Илић.

Према његовим речима, наша земља кроз накнаде и добија, јер енергија коју плаћамо кроз обновљиве изворе енергије је од 90 до 100 евра по мегават-сату. 

"Србија увози енергију по ценама које су на тржишту значајно више од 300 евра по мегават-сату. Практично и то што узимамо од њих, по три пута је нижој цени, него што је на берзи", истиче Илић. 

Цена струје од 1. септембра, иначе, биће увећана за 6,5 одсто.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво