Читај ми!

Вулетић: Гаса има довољно, најважније напунити складишта за зиму

Цене гаса не одређују ни Руси ни Немци ни Срби већ они који имају пуна складишта и сада се играју ценама. Србија не би требало да има било каквих проблема са снабдевањем гасом јер има Балкански ток, а складиште се пуни, рекао је за РТС Војислав Вулетић из Удружења за гас.

Русија око 200 милијарди испоручи годишње Европи, што је око 100 милијарди прихода њеном буџету и заинтересована је да што више гаса прода и не видим зашто се то дешава, рекао је Војислав Вулетић.

У прилог томе је и вест да је после ремонта поново кренуо гас кроз Северни ток 1 ка Европи

Европска комисија позива све чланице на смањење потрошње гаса на свим нивоима за 15 посто.

"Мислим да нема потребе за било каквим уштедама, гаса у Европи има, а како ће се расподелити зависи од Европљана, а не од Русије", сматра Вулетић.

У случају да Русија одлучи у неком тренутку да "заврне вентиле", многе европске земље би имале проблем.

"Немачка би била најугроженија, али и остале земље, осим Норвешке и Холандије, које не увозе руски гас. Европа је сиромашна енергентима, не само гасом", објашњава Вулетић.

Веома је важна експлоатација и веома је битно да се складишта пуне.

"Потрошња је зими већа због грејања. Ако се сада не буду пунила подземна складишта, биће велика штета", нагласио је Вулетић.

Складишта се увек пуне на 80 одсто да се не би десила нека хаварија и да не би истекао на другу страну, али ниједно складиште у Европи сада није пуно, зато су цене гаса тако високе.

"Цене гаса не одређују ни Руси, ни Немци, ни Срби, већ они који имају пуна складишта и сада се играју ценама", каже Вулетић. 

Сматра и да Србија не би требало да има проблема са снабдевањем гасом, и наглашава да је битно да се складишта напуне пре зиме.

"Ми имамо Балкански ток, који је потпуно нов и на њему нема никаквих проблема, а имамо и гасовод са севера који преко Мађарске и Украјине долази до нас. И да се било шта деси на једном или другом, може да се снабдева. Лично не верујем да ћемо имати било каквих проблема јер је складиште већ доста попуњено, а и даље се пуни", рекао је гостујући у Дневнику РТС-а Војислав Вулетић из Удружења за гас.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво