Читај ми!

У приватном сектору просечне плате ниже него у јавном, али ипак највеће зараде

Према званичној статистици, просечне зараде у приватном сектору и даље су ниже него у јавном. Иза просека је, међутим, две трећине запослених који зарађују мање од тога, и трећина оних са знатно већим примањима. У тој натпросечној мањини у приватном сектору су информатичари који су неретко рекордери по примањима у земљи.

Према тврдњама магазина Економист, тренутно Западу недостаје милион и по ИТ стручњака, а до 2025. фалиће им четири милиона. Тај дефицит покренуо је трку послодаваца да ИТ стручњацима нуде све боље услове рада и све веће зараде. Српски информатичари углавном раде за странце, а признају да зарађују и до 8.500 евра пријављене плате.

"У самој ИТ индустрији велико је такмичење за кадровима, а свако ко није у потпуности пријављен на своју плату, не може да искористи цело своје примање – од кредитне способности па надаље. У суштини, управо због тога, због тог неког такмичења за кадровима, такве понуде верујем да постоје, али већ почињу да буду мањина", каже Небојша Бјелотомић, директор иницијативе "Дигитална Србија".

У сваком случају, информатичари су међу најплаћенијима у земљи, међутим, због знатно већег броја радника ангажованих на слабо плаћеним пословима у производњи или трговини, званична статистика показује да су и даље у просеку зараде у јавном сектору веће него у приватном.

У Народној банци потврђују да су зараде у јавном сектору у прва четири месеца ове године биле веће за 11 одсто. Ипак, подсећају да је пре осам година разлика била 26 одсто.

До пораста плата у приватном сектору, кажу стручњаци, дошло је и због недостатака одговарајућих стручњака.

"У овом тренутку практично од 730 различитих занимања која постоје у привреди Србије, преко 140 занимања је дефицитарно и фирме се с тешком муком боре да задрже запослене који или одлазе у иностранство или их нема довољно на тржишту рада. Чак имамо ситуацију да послодавци у приватном сектору све више једни другима отимају запослене, тј. нуде им већу зараду да би прешли да раде код њих из неке претходне приватне компаније", наводи Драгољуб Рајић, извршни директор Мреже за пословну подршку.

Ономе чега нема – расте цена, тако да је и све мање фирми које запосленима део зараде исплаћују на руке, тврде упућени.

"То је држава прописима које су почели да важе 2020. године сузбила и захваљујући олакшицама које је држава тада дала свима, не само ИТ фирмама, али код ИТ фирми се највише осетило. Давањем тих олакшица једноставно је стимулисано да се исплаћују и тако велике плате као што постоје у ИТ фирмама", наглашава Ђерђ Пап, стручњак за порез.

Процењује се да у ИТ сектору у Србији ради готово 70.000 људи, од укупно више од 2.300.000 запослених. За сада недовољно да битније промени статистичке просеке зарада.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво