Читај ми!

Енергетска криза – ваучери у фокусу Хрватске, протести у БиХ, ванредно и у Аустрији и Либији

Енергетска ситуација у свету је све тежа. Колико ће бити топли станови у Хамбургу ове зиме, одредиће градске власти. Најављују контролисану дистрибуцију топле воде и ограничење максималне температуре у становима. На глобалном тржишту све су већи проблеми са нафтом. ОПЕК је одбацио молбу Г7 да додатно повећа производњу нафте. Последице енергетске кризе увелико се осећају и у региону.

До уторка тече рок хрватској влади да помогне малим трговцима нафтним дериватима. У супротном, кажу, стотинак пумпи мораће да престане да точи гориво.

Због одлуке Владе да ограничи цене, рачунају, на губитку су по сваком продатом литру. Уместо горива, као социјалне категорије, траже увођење ваучера за најугроженије. 

"Нека Влада уведе ваучере. То је једини начин који може спасити ову ситуацију. У Хрватској немамо довољне количине горива. Доћи ће до несташице, купци ће то осећати", поручује Армандо Миљавац из Удружења малих трговаца нафтним дериватима у Хрватској.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић сматра да ће наћи решење које ће заштитити њихове грађане и привреду, али и смирити забринутости малих дистрибутера.

Протестна вожња у Сарајеву

Забринути су и грађани Босне и Херцеговине. Протестном вожњом у Сарајеву захтевају смањење цена горива.

"Цена једног барела нафте у свету кошта 100 долара, а код нас 605 конвертибилних марака. Нисмо овце које ће ћутати и трпети, док се политичари на власти стално изговарају ратом. Ово је само упозорење", истиче Јасмин Зумберовић.

Ванредно и у Аустрији и Либији

На несташицу гаса упозорава министарка енергетике Аустрије. Због све мање количине тог енергента у складиштима, у уторак ванредно заседа Влада у Бечу.

Ванредно је и у Либији, али због струје. Због сталних рестрикција у Триполију је одржан протест.

У источном граду Тобруку демонстранти су запалили зграду либијског парламента, протестујући против све лошијих животних услова.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво