Читај ми!

Мајданпек добија нову зелену топлану на биомасу

У Министарству рударства и енергетике потписан је уговор који ће омогућити да у Мајданпеку буде изграђена топлана на биомасу што ће од октобра 2023. године омогућити 24 сатно даљинско грејање без загађења, а укупна вредност пројеката је 1,4 милијарде евра.

Министарка Зорана Михајловић истакла је да су топлане на биомасу завршене у Малом Зворнику и Прибоју, да ће до грејне сезоне прорадити и у Новом Пазару и оценила да су то пројекти окренути грађанима који одмах примете разлику у смањењу загађења сумпордиоксидом и угљендиоксидом, наводи се у саопштењу Министарства енергетике.

"То су пројекти који дотичу сваког појединца у градовима у Србији и зато су јако важни. Посебно у тренутку енергетске кризе која је озбиљна. Пројекти показују грађанима и друштву да можемо да живимо здравије, имамо здравију животну средину а да у исто време имамо довољно енергије која нам је потребна", рекла је Михајловићева.

Захвалила је немачкој влади на подршци и изнела очекивање да ће сарадња бити настављена кроз обезбеђења другачијих видова и начина грејања него што је то данас случај у Србији где су у многим топланама користи најпрљавија горива.

"Да учинимо све што можемо да Србија у наредних неколико година у смислу производње топлотне енергије буде зелена Србија , а не Србија сива и црна, каква је сада често у неким деловима", поручила је она.

Министарка је истакла да је овај пројекат само део заједничког рада Владе Србије и Министарства са Немачком као највећим партнером из Европе у области енергетике и рударства.

Додала је да је укупна вредност пројеката 1,4 милијарде евра, што је вредност Коридора 10, или велике реверзибилне хидроелектране.

Амбасадор Немачке Томас Шиб оценио је да кроз овакве и пројекте подршке у области соларне енергије успешно напредује климатско партнерство Немачке и Србије.

Нагласио је да у пројекту финансијски учествује и савезна влада Швајцарске.

Истакао је да је климатско партерство значајно не само због заштите животне средине него и због пуне подршке која се Србији пружа у слободнијем и независнијем снабдевању енергијом.

Додао је да то у условима прилика рата у Украјини добија и егзистенцијални значај.

Шиб је навео да је кроз програм подршке укупно усмерено 120 милиона евра на рехабилитацију даљинског грејања по општинама и градовима Србије од чега је 27 милиона евра за биомасу.

"Такви пројекти не доносе само декарбонизацију већ и бољи квалитет ваздуха, и боље снабдевање енергијом", рекао је амбасадор

Потписник уговора председник општине Мајданпек Драган Поповић рекао је да ће грађани са новом топланом добити 24 сатно, стабилно и сигурно даљинско грејање за сигурно наредних 30 година.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво