Читај ми!

Многе земље се враћају на угаљ, Г7: "Зелени договори" морају бити приоритет

Како спровести зацртане климатске циљеве у условима све скупље енергије и отежаног снабдевања горивом због руско-украјинског сукоба, била је и главна тема Групе 7 у Берлину. Иако су се договорили да до 2035. постепено избаце угаљ из производње струје, а своје саобраћајне секторе декарбонизују до 2030, неке земље ће то тешко постићи, а и споро се ослобађају и од руске енергетске зависности.

Замена фосилних горива из Русије доминирала је и берлинском дебатом ресорних министара Групе 7. Циљ је смањење емисије штетних гасова, али због објективних ограничавања које је донео рат у Украјини, неке земље приморане су да поново користе угаљ како би смањиле своју зависност од руских енергената. Ипак "зелени договори", кажу, морају бити приоритет.

"Ми имамо јаке амбиције, снажне циљеве. Ова сарадња је неопходна. То је од суштинског значаја у околностима рата у Украјини, то је битка за климу и битка за животну средину", наводи Ањес Пањије Рунаше, француска министарка за енергетску транзицију.

Џон Кери, специјални изасланик председника САД за климу наводи да рат у Украјини не сме да буде изговор.

"Нисмо тамо где треба да будемо после Глазгова. Морамо драматично да убрзамо. И не можемо упасти у ову лажну причу да због рата у Украјини сада постоји изговор", истиче Кери.

Истовремено, позивају ОПЕК да буде одговоран и повећа производњу како би ублажили раст цена нафте.

За угаљ и нафту треба наћи алтернтиву, а то није није ни једноставно, нити иде тако брзо.

То потврђује ембарго на руски угаљ који је донет, али се још не примењује, тек од августа. А са нафтним ембаргом Русији иде још теже, ни после вишенедељних разговора нема договора чланица Уније, јер Мађарска држи вето.

"Важно је и да Европа остане уједињена. Зато све земље морају да уложе напоре да смање зависност од нафте. То укључује и Мађарску. Знам да су у току интензивне расправе, или постижемо договор или ћемо морати да размотримо друге инструменте", наводи Роберт Хобек, министар економије и енергтике Немачке.

Брисел је потврдио: на столу Самита Европске уније, који почиње у понедељак, налази се шести пакет санкција Русији и поново ће се разговарати о енергентима, ценама енергије и смањењу зависности од руских фосилних горива.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво