Читај ми!

Кандић: У четвртак уредба о намирницама и цени шећера, калкуланти ће бити кажњени

У новој уредби Владе Србије, која сутра ступа на снагу, биће изједначене цене килограма шећера у свим паковањима. Ићи ће се на појефтињење паковања од 5, 10, 25 и 50 килограма, односно цена килограма шећера у тим паковањима изједначиће се са ценом паковања од једног килограма. Очекујем да ће цена бити 89,99 динара, каже државни секретар Министарства трговине Урош Кандић.

Кандић истиче да ће само данас бити дистрибуирано 260 тона шећера.

"Када је велика разлика у цени паковања од килограм и осталих паковања, и до 50 процената, очекивано је да имамо покушај шпекулације и на страни произвођача и код трговаца, нажалост и код потрошача", објашњава државни секретар.

Према његовим речима, већ два пута у последњих седам дана код једног произвођача не ради пакерица од једног килограма.

"Утврдиће се да ли је то злоупотреба, односно да ли се десило случајно или намерно. Имамо могућност да се шпекулацијом баве и трговци. Тржишни инспектори су, са колегама из пољопривредне инспекције, на терену у Западној Србији имали дојаву да је један велетрговац држи шећер на лагеру и чека већу цену. Трећа ствар је код потрошача. Просечна потрошња по домаћинству је два килограма месечно и нема потребе да се купује по 20,30 килограма, јер ће на тај начин само додатно да изазову несташицу", истиче Кандић.

Поручује да ће калкуланти бити кажњени када се утврди чињенично стање. Инспекција ће покренути поступке који треба да се покрену пред судовимаа негде ће бити изречене мандатне казне.

Државни секретар истиче да Влада није одмах ограничила цене великих паковања зато што је, када су ограничене цене основних животних намирница, била је потреба за тим и нису хтели да иду широким захватом да не би угрожавали стабилност производње шећерне индустрије и свих осталих.

Према његовим речима, да би заштитили потрошача и кућни буџет домаћинстава, определили су се да ограниче цену само килограмског паковања шећера.

"У међувремену од 15. новембра до данас издешавало се много тога и све је то утицало да цена шећера од једног килограма остане замрзнута на 80-90 динара, а да код осталих паковања, због стања на светским тржиштима, инфлаторних притисака, раста цена сировине и осталих импута дође да је цена килограма у осталим паковањима 130-140 динара, негде и више", наглашава Урош Кандић.

Додаје да је то узроковало овакву ситуацију да један одређен број, не само грађана, крене да купује превише шећера у паковању од килограм, већ и одређен број пекара, посластичара, ресторана, пчелара, воћара.

То је, наглашава Кандић, изазвало притисак на малопродају и довело до овога што се сада дешава. Наша три највећа трговинска ланца су за првих 20 дана маја за више од 100 процената повећали продају шећера у односу на мај прошле године.

Државни секретар Министарства трговине не очекује несташице других производа којима су ограничене цене, као што су уље и брашно.

"Не очекујем да се то деси због тога што је цена паковања брашна од килограм скупља него брашно у ринфузу. У току је интервенција државе, односно прикупљање пријава од стране Министарства где се пекари пријављују за субвенционисано брашно из робних резерви тако да не очекујем да у том сегменту дође до несташица ни када је у питању ни брашно ни сунцокретово уље", сматра Кандић.

Поручује да је Србија пољопривредна земља, да има довољну количину житарица и осталих производа тако да ће се водити рачуна и балансирати да се терет кризе не свали преко леђа потрошача.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво