Читај ми!

Радна група: Спремне су све опције у случају да дође до прекида испоруке гаса преко Бугарске

На седници Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима представљени су најновији подаци о производњи, преносу и дистрибуцији електричне енергије, снабдевању гасом и нафтним дериватима у Србији.

На седници су представљени подаци о резервама мазута у термоелектранама, производњи, увозу и довозу угља, као и о производњи, преносу и дистрибуцији електричне енергије, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

Представници "Електромреже Србије" и "Електродистрибуције Србије" истакли су да не постоје проблеми у стабилности система и да се ремонти обављају по плану.

Када је реч о стању у гасном сектору у Србији, речено је да престанак испоруке гаса Бугарској не утиче на снабдевање српског тржишта овим енергентом, које се одвија несметано.

"Количине гаса су довољне за потребе свих потрошача, а остатак се утискује у подземно складиште гаса у Банатском Двору. Такође, спремне су све опције у случају да дође до прекида испоруке преко Бугарске", истиче се у саопштењу.

На састанку је саопштено је да су повећане резерве нафте и нафтних деривата, као и да нема никаквих ограничења у снабдевању тржишта.

На састанку Посебне радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, поред представника Министарства рударства и енергетике, учествовали су и представници ЈП "Србијагас", "Електропривреде Србије", АД "Електромреже Србије", "Електродистрибуције Србије", "Нафтне индустрије Србије" а. д., Пословног удружења "Топлане Србије", Јавно комуналног предузећа "Београдске електране", Града Београда, чланови Савета АЕРС-а, Дирекције за робне резерве, РХМЗ, "Транспортгаса", "Србија карго" а. д.

Претходно је и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да обустава испоруке гаса руског "Гаспрома" Пољској и Бугарској, након што су две земље одбиле да плате тај енергент у рубљама, не утиче на снабдевање српског тржишта овим енергентом, те да Србија добија гас "Балканским током" преко Бугарске, која је транзитна држава.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво