Читај ми!

Михајловићева: Обустава испоруке гаса Бугарској не утиче на снабдевање Србије

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да обустава испоруке гаса руског "Гаспрома" Пољској и Бугарској након што су две земље одбиле да плате тај енергент у рубљама, не утиче на снабдевање српског тржишта овим енергентом, те да Србија добија гас Балканским током преко Бугарске, која је транзитна држава.

Зорана Михајловић је објаснила да Србија добија гас преко Балканског тока у редовним, договореним количинама од шест милиона кубних метара, те да троши око 4,6 милиона дневно, што значи да има довољно за наше потребе, преноси се у саопштењу Министарства.

"Гаспром" је претходно саопштио да је потпуно обуставио испоруке гаса Пољској и Бугарској, пошто су те земље одбиле да плаћају гас у рубљама.

"Без обзира на редовно снабдевање, и раније смо размишљали шта можемо да урадимо уколико дође до непредвиђених ситуација, односно прекида испорука гаса транзитној држави која, као што се раније дешавало, може да узима гас за своје потребе. Не треба заборавити да је Бугарска 100 одсто зависна од руског гаса и нема могућност да набави гас за своје потребе из других извора. Надамо се да се то неће десети, све време смо у комуникацији с њима", изјавила је Михајловићева.

Које су опције за гас 

Навела је да је држава спремна уколико до такве ситуације ипак дође, те да у том случају постоје неколико опција.

"Једна је да користимо гас из складишта у Банатском Двору, где имамо за сада за 21 дан само у нашем делу. У руском делу има резерви за још 22 дана. Из тог складишта дневно може да се извлачи пет милиона кубних метара и додатно да кренемо, ако је потребно, у кризни план број два, а то значи супституција гаса другим енергентом, обично је то мазут", објаснила је.

Додала је да је друга опција да се допуни складиште у Банатском Двору, а трећа варијанта је закуп капацитета у неком складишту ван Србије, попут Мађарске и да размишљамо о заједничкој куповини гаса са Европом.

Михајловићева је рекла и да се разматрају све опције како би се обезбедиле довољне количине гаса за предстојећу зимску сезону, када је потрошња на дневном нивоу од 11 до 15 милиона кубних метара, каже се у саопштењу.

"Продужење уговора са Гаспромом" 

Говорећи о новом уговору са "Гаспромом", министарка је рекла да је једна од опција продужење постојећег до краја године, уместо склапања новог дугорочног уговора.

"Морамо да обезбедимо енергетску безбедност на све начине, јер у овом тренутку свака држава брине за себе. Када буде готова интерконекција Ниш–Димитровград, у септембру наредне године, тада ћемо сигурно моћи да размишљамо о уговорима са другим добављачима. Или да добијамо ЛНГ из Грчке или гас из Азербејџана", рекла је Михајловићева.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво