Читај ми!

Брнабић: Србија препозната као лидер у економији и ИТ индустрији

У седишту Светског економског форума у Женеви, потписан је Споразум о успостављању Центра за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана. То је знак да је Србија препозната као лидер у економији и ИТ индустрији, рекла је премијерка Ана Брнабић.

Центар ће почети да ради 1. марта у оквиру владине Канцеларије за ИТ и електронску управу, а сарађиваће са научним институтима, државним установама и приватним сектором. 

Премијерка Брнабић је након потписивања споразума рекла да је то резултат дугогодишњег заједничког рада Србије и WЕF-а.

"Почели смо да разговарамо још 2018. године, потписали Меморандум о разумевању. Затим нас је 2020. година мало спутала, али наставили смо 2021. године да планирамо, и ево нас данас овде", рекла је премијерка.

Србија је тек трећа земља у Европи у којој ће бити успстављен овакав центар, после Норвешке и Русије, а прва у региону. Ово је 16. центар WЕF-а у свету.

Сам Центар ће, према речима премијерке, почети с радом за нешто мање од месец дана у оквиру владине Канцеларије за ИТ, већ од 1. марта, и биће фокусиран на област развоја вештачке интелигенције, биомедицине и биотехнологије, те на начине на које дигитализација може да подигне продуктивност предузећа и читаве економије.

"А то је оно што даље води већим платама и бољем животном стандарду. Води нас ка економији која је, пре свега, заснована на знању, креативности и иновацијама", нагласила је премијерка.

Брнабић: Огромно признање Србији 

Данас, истакла је, имамо огромно признање за све што је Србија урадила у области дигитализације, развоја високих технологија и промене парадигме – са економије која је била заснована на радно интензивним инвестицијама, ка дигиталном развоју.

Зато Споразум показује и да је Србија препозната као један од лидера у економији и ИТ индустрији у последњих шест година.

"Ово је најава почетка још ближе сарадње Србије и WЕF-а, први заједнички пројекат и по томе смо једна од ретких земаља у свету, а сарадња ће се даље развијати", поручила је премијерка. 

Она је додала да од 16 центара WЕF-а за четврту индустријску револуцију у свету на сваких месец дана имати заједнички састанак, на којем ће износити шта сваки од њих ради, будући да сваки има разичит фокус.

"Тако ћемо на сваких месец дана чути шта ко ради, учити једни од других и сигурна сам да ће Центар у Београду бити један од најбољих", рекла је Брнабићева.

Овиме добијамо видљивост, могућност да се Србија додатно етаблира као инвестициона дестинација, земља добра за живот, инвестирање у нове технологије и знање.

Бренде: Важна улога Центра у Београду за још брзи напредак

Председник Светског економског форума Борге Бренде поручио је да је за WЕF изузетно важно што се успоставља Центар за 4. индустријску револуцију у Србији.

"Радили смо годинама на томе, са премијерком и председником Александром Вучићем. За нас је важно да имамо Центар за нове индустрије и технологије на Западном Балкану", истакао је Бренде у изјави новинарима након потписивања Споразума у Женеви.

Он је истакао да ће Центар у Београду играти важну улогу у трансформацији економије, а фокус ће, додаје, бити на вештачкој интелигенцији, дигитализацији.

"Нучили смо да ИТ индустрија има све већу улогу у Србији, са годишњим растом од 20 до 25 одсто годишње, и да је ИТ све већи извозни производ, који је превазишао и пољопривреду", рекао је Бренде.

Честитао је Србији на таквој, како је рекао, диверзификацији економије. "Овај центар ће водити ка већем просперитету и развоју", закључио је Бренде.

Јовановић: Потврда свега што Србија ради у области ИТ-а

Центар ће бити фокусиран на развој вештачке интелигенције и биоинжењеринг, а сарађиваће са свим важним институцијама, институтима, приватним сектором.

"У пракси, ово је потврда свега што влада ради на пољу дигитализације, развоја ИТ, електронске управе, улагања у иновације и знање", рекао је директор Центра Михаило Јовановић, који је у име Владе потписао споразуми.

То ће, додаје, бити подстицај да Србија још брже иде напред.

"Биће нам доступно знање из осталих центара, моћи ћемо брже да развијамо биотехнологије, биоинжењеринг... То значи да Србија постаје регионални технолошки лидер, који ће повући регион ка даљем напретку", рекао је Јовановић.

Центар почиње да ради 1. марта.

"Креће практично од нуле, ту ће бити запослени нови људи, који ће га даље развијату и сарађивати са осталих 15 центара у свету", рекао је Јовановић.

Председница УНДП-а за Србију Франсин Пикап рекла је да је та организација дугогодишњи партнер Србији у спорођењу дигиталне агенде, додајући да јој је драго што ће баш Београд добити центар за 4. индустријску револуцију.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи