Читај ми!

Јануар је месец за стављање прста на чело – шта је први савет за управљање новцем

Душан Узелац са сајта "Каматица" каже за РТС да има грађана који управљају финансијама тако да им је јануар само још један месец у низу, али да је то свакако период године када се додатно пресабирамо, јер смо у децембру имали изазове у потрошњи. Истиче да управо Нова година доноси простор за нове одлуке и окретање новог финансијског листа. Узелац каже да је планирање први и основни савет за успешно управљање финансијама.

Куповина новогодишњих поклона, дочек Нове године, обележавање Божића, па још једна тура слава и на крају Српска нова година – јануар је добар период за стављање финансијског прста на чело.

Душан Узелац са сајта Каматица каже да се, хтели то или не, у јануару попале лампице по новчаницима и да Нова година доноси један психолошки пресек.

"Има грађана који управљају финансијама и тако да им је јануар само још један месец у низу, али је то свакако месец када се додатно пресабирамо, јер смо у децембру имали изазове у потрошњи", објашњава Узелац.

Истиче да ваља ставити прст на чело и поразмислити како распоредити све трошкове до краја године.

Како би покрили све ове трошкове, људи у јануару обично посежу за чековима и кредитним картицама, па се дође до тога да се у јануару највише и дугује.

Узелац истиче да ту нема ништа погрешно, и да кредити и кредитне картице нису лоша ствар.

"Они су инструменти плаћања као и сваки други, и на нашој финансијској дисциплини је да их направимо корисним алатима. Сваки алат ће вам помоћи ако знате како се користи, а повредићете се ако не знате", објашњава Узелац.

Каже да кредит доноси обавезу плаћања, јер банка не пита да ли је јануар или је август.

"Планирање први и основни савет"

Душан Узелац истиче да је све ствар одлуке и да управо Нова година доноси простор за нове одлуке и окретање новог листа, а да многи управо финансије стављају међу прве три жеље.

"Јануар је добар месец да се посложи остатак године. Ми схватимо да смо у проблему са новцем у тренутку када нам зафали, а проблем је креиран до тог момента", наглашава Узелац.

Каже да је планирање први и основни савет за успешно управљање финансијама.

"Проблеми у финансијама се дешавају када нешто нисмо одрадили пре шест месеци и свакоме коме је јануар тежак данас, могао је то да исправи у августу. Рачунајте на целу годину, а не од месеца до месеца. Такви циклуси маскирају друге годишње финансијске циклусе, када идемо на море, славимо славу, региструјемо ауто… Тада посегнемо за задужењем јер нисмо планирали", каже Узелац.

Истиче да је други савет да треба кренути полако и без журбе.

"Најважније је да разумете редослед учења. Ја то поредим са бициклом – не можете возити без руку ако нисте савладали равнотежу, а не можете имати равнотежу, ако се не крећете. Тако је и у финансијама, прво морате да зарађујете, онда морате да контролишете ситуацију, а кад контролишете дужи период, то је управљање", објашњава Узелац.

Каже да тек након управљања стиже штедња као манифестација квалитетног управљања кроз дуже време.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво