Читај ми!

Неизвесност на тржишту струје и гаса кочница за индустрију

Ситуација на тржишту енергената не даје много повода за оптимизам. И прва радна недеља ове године донела је поскупљења - барел нафте поново је достигао 80 долара, угаљ је за дан поскупео више од 7 одсто, а гас и струја су задржали висок прошлогодишњи ниво. То ствара највећу неизвесност у Европи, где неке фирме већ најављу отпуштања и затварање погона. Код нас привредници лакше дишу уз шестомесечно ограничење цене струје, али траже и дугорочно решење.

Од октобра је челичана у Холандији, због скупог гаса и струје, обуставила производњу, топи само увозни алуминијум. Губици се гомилају па су у страху да ће морти да зауставе машине.

"То значи да има мање посла за 325 запослених. Још се надамо да ћемо моћи да наставимо рад, али расположење је сада помало депресивно, јер ће 120 колега добити отказ", каже радник челичане "Ал Дел".

Финансијски директор те компаније каже да ће и резерве пресушити.

"Можемо да наставимо овако неко време, али се сви надамо да ће цене пасти на нормалан ниво", каже.

Најугоженије су индустрије које троше велике количине енергије - црна и обојена металургија, петрохемија, произвођачи аутомобила. Поскупео је и транспорт и све се већ рефлектује на цене финалних производа.  

"Сви имамо разлог за страх, поготову зато што се ово дешава само у Европи. У целом свету имамо поскупљење енергената, али не на овом нивоу. Ово је, да кажем, сада европски проблем и сада европска индустрија постаје неконкурентна на светском тржишту, који Европа мора некако да реши", каже председник Асоцијације менаџера Србије Драгољуб Дамљановић.

"Некако се све то скупило у овом ковид времену. Последице на економију се манифестују, пре свега, преко високе инфлације, која ће свакако трајати", каже Иван Николић са Економског института.

За нашу привреду ситуација је нешто извеснија - на препоруку Владе ЕПС је на 6 месеци ограничио цене струје за привреду.

"Мислим да ће српска влада, како и друге владе, покушати неким административним начинима да ублажи тај удар да би одржала конкурентност те индустрије. Међутим, то не може дуго да траје, ово се никада неће вратити, цене неће бити као што су биле никада више, значи мора стратешки да се размишља", каже Драгољуб Даљановић. 

За дугочним решењима трага цела Европа, јер се енергетска криза само продубљује. Неке раније прогнозе међународних финансијских институција указују на то да ће рекордно високе цене енергије и енергената потрајати бар до краја пролећа.  

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво