Читај ми!

Потписан уговор за деоницу пута Пожега – Дуга Пољана, Вучић: Од Београда до Сјенице за два сата

У присуству председника Александра Вучића у Сјеници је потписан комерцијални уговор о припреми техничке документације и извођењу радова на изградњи ауто-пута од Пожеге до Дуге Пољане, у дужини око 75 километара.

Уговор су потписали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, директор "Путева Србије" Зоран Дробњак и потпредседник кинеске компаније ЦРБЦ, а присуствовала је и амбасадорка Кине Чен Бо.

"Важан дан, можда и историјска прекретница за Сјеницу, потписан споразум о изградњи ауто-пута, од 75 километара пута је у тунелима, из Београда ће се за два сата стизати до Сјенице", рекао је Вучић, који је у посети Златиборском и Рашком округу.

Вучић је рекао да ће та деоница почети да се гради већ у марту и бити завршена за четири године.

"Надам се да ће и људи у БиХ имати више разумевања и кренути да граде и тај део ауто-пута од Котромана и Вишеграда према Сарајеву у дужини око 98 километара. Онда бисмо се ми везали од Ужица ка Котроману и да имате и Сарајево на два и по сата од Сјенице и Новог Пазара", рекао је Вучић.

Истакао је да би то много значило и Бошњацима и Србима који живе у том крају.

"То значи да ће долазити и фабрике и инвестиције и да ћете моћи да запослите и већи број људи и да људи више неће морати да одлазе трбухом за крухом из овог лепог краја", рекао је Вучић.

Председник је навео да је до Црне Горе остало да се направи још укупно 107 километара ауто-пута, а да ће на деоници од Пожеге до Дуге Пољане од укупно 75 километара чак 51 километар трасе бити у тунелима и мостовима.

Како је рекао, реч је о веома тешкој деоници до Дуге Пољане, док ће после до Бољара бити много лакше пошто је тај део Пештери раван.

Вучић је казао да ће грађанима од излаза са ауто-пута у Дугој Пољани бити потребно до центра Сјенице или Новог Пазара свега 15 до 20 минута.

Председник је рекао да ће у фебруару бити потписан уговор са ценом, али да ће то свакако бити, не мање од 1,5 милијарди евра за деоницу до Дуге Пољане.

Вучић је замолио кинеску компанију да мало спусте цене ако могу.

Додао је да у марту крећу радови и из Ариља и Дуге Пољане, али да ће прво кренути баш из Сјенице.

Овај ауто-пут ће променити све у овом делу Србије и значи живот, нагласио је Вучић.

Председник је рекао да је деоница ауто-пута Прељина–Паковраће готова, али да се чека на договор "Путева Србије" и надлежног министарства око њеног отварања.

"Доћи ћу када ми буду рекли да је ауто-пут безбедан и направљен. Сада имамо несугласице између директора Путева и министра. Један мисли да је готово, а други мисли да ће то бити до 10. фебруара. Суштина је да ли ће банкине бити камене или не", објаснио је Вучић одговарајући на питање новинара.

Додао је да је пут завршен, као и осветљење у тунелу, а да је потребна само "крајња шминка".

"У Чачак стижем када се договоре Томислав Момировић и Зоран Дробњак. Знам да се сада праве огромне гужве у Чачаку, али Чачани треба да знају да је Чачанин крив што се деоница не отвара. Биће у наредних месец дан", поручио је Вучић који је, током своје посете Сјеници Бошњацима поручио да је Србија њихова земља и да у њој треба да се осећају једнако.

Чен Бо: Још један резултат сарадње две стране 

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо изјавила је да је изградња деонице ауто-пута од Пожеге до Дуге Пољане, код Сјенице, веома важна, илуструјући то податком да је она данас од Београда до Чачка путовала сат и по, а затим од Чачка до Сјенице два и по сата.

"То је још један резултат сарадње две стране у области инфраструктуре", рекла је амбасадорка новинарима.

Како је рекла, њено данашње путовање од Београда до Чачка трајало је сат и по, а од Чачка до Сјенице два и по сата, што, истакла је, у потпуности показује значај изградње те деонице ауто-пута.

"У Кини увек кажемо – ако човек жели да се обогати, треба прво да направи пут. Уверена сам да ће изградња нове деонице донети овом региону све више могућности за економски развој", истакла је Чен.

Она је указала да ће деоница од Пожеге до Дуге Пољане бити још тежа од деонице која се приводи крају Прељина–Пожега.

"Улагања већа него што су икада била од 1945. до данас" 

Вучић каже да ће у Основну школу "Светозар Марковић" бити уложено 10 милиона евра, која ће имати олимпијски базен и да постоје само још такве две основне школе у Србији.

Додао је да ће се радити и реконструкција и доградња дома здравља, затим да ће се реконструисати 110 киловолтни далековод у 220 киловолтни, да ће се радити водовод чија је вредност више од два милиона евра.

Овде ће бити улагања већа него што су икада била од 1945. године до данас, нагласио је Вучић и додао да уопште не претерује када то каже.

Вучић је похвалио амбасадорку Кине Чен Бо, поготово када је реч о пројекту брзе пруге и додао да се она заједно са нашом државом бори да крену тестирања на прузи већ у јануару.

"Ово је потпуно други живот за овај крај пошто ће ауто-пут бити готов за четири године, веровали или не. Ако Синиша не изведе неку диверзују на мом аутомобилу кад стигнем у Београду, видећемо како да изведемо финансирање за све ово, а да не повећамо стопу јавног дуга", додао је Вучић у шали.

На питање да ли ће држава помоћи Новој Вароши за одржавање Међуопштинских омладинских спортских игара 2023, Вучић је казао да је тој општини доста тога обећано.

"Обећали смо изградњу водовода, канализације, струје, путева, урадили смо основну школу која је коштала пет милиона евра, а радићемо и гимназију за даљих два милиона. Обећали смо помоћ преко Скијалишта Србије за ски-стазе", пренео је он додајући да се у гасовод спушта према Пријепољу.

Уз то, указао је, разговарано је и о хидроелектрани Бистрица 2, која је од пресудног значаја за Србију, а око чега је видео спремност мештана који треба да се иселе. 

Ауто-пут иде трасом Пожега–Ариље–Ивањица–Бољаре

Деоницом од Пожеге до Дуге Пољане биће настављена изградња ауто-пута ка Бољару на граници са Црном Гором.

Ауто-пут иде трасом Пожега–Ариље–Ивањица–Бољаре у дужини око 106 километара.

Кинези већ граде деоницу од Прељине до Пожеге и већ до краја године или почетком јануара би требало да буде готов први део од Прељине до Паковраће у дужини око 12 километара.

Дужина деонице од Прељине до Пожеге, на којој раде кинески извођачи, дуга је укупно 30,9 километара.

Пуштањем у саобраћај деонице до Паковраће више се неће стварати гужве на наплатној рампи у Прељини.

Радови од Прељине до Пожеге су почели у мају 2019. године, а њихова вредност је 450 милиона евра.

Главни извођач на деоници до Пожеге је кинеска компанија ЦЦЦЦ (Чајна комјуникејшенс енд констракшен компани, а ЦРБЦ је ћерка фирма). Рок за изводење радова је 36 месеци.

Деоница Прељина–Пожега је наставак пројекта изградње ауто-пута Београд – Јужни Јадран укупне дужине 258 километара. Скоро трећину трасе на будућем ауто-путу од Прељине до Пожеге чиниће мостови и тунели: три тунела, 35 мостова, 11 надвожњака и три петље.

Ауто-пут од Прељине до Пожеге има велики значај за повезивање Србије и региона, јер представља наставак Коридора 11 ка граници са Црном Гором, али је и део будућег ауто-пута Београд–Сарајево, пошто од Пожеге преостаје да се изгради још око 60 километара до границе са БиХ.

Осим потписивања уговора о новој деоници ауто-пута, Вучић је разговарао са грађанима и локалним представницима о горућим проблемима. Посету златиборској и рашкој области председник наставља сутра у Тутину и Новом Пазару.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво