Читај ми!

Како је јапанска јабука завршила у селу Ечка и ко је највише купује

Необично али ипак могуће – јапанска јабука из воћњака у Србији. Берба креће са првим јачим мразевима и када отпадне лишће са стабла. За гајење је, кажу произвођачи, лакша од домаћих сорти, а и цена јој је дупло виша. Највећи купци су тренутно Кинези.

У башти која се простире на седам ари у селу Ечка Лука Мијајев подигао је воћњак, а чувене егзотичне саднице у њему пре подсећају на неко украсно биље.

Реч је о јапанској јабуци познатијој као каки, у преводу храна богова. Национално је воће Јапана мада потиче из Кине.

"Што се тиче броја јабука то је негде око 250 стабала. Све зависи од старости јабука колики ће бити принос. Рачунам да најстарије јабуке могу да имају принос од 30 до 35 килограма, младе од 10 до 15 килограма, тако да очекујем род четири и по можда пет па чак и шест тона", објашњава Мијајев.

Према његовим речима, што се тиче купаца, раније су то били Београђани, а сада је интересантно да су Кинези, који су дошли овде, препознали њихово воће и они су највећи купци.

Миле Николић из Ечка каже да бере и домаће јабуке, али су ове далеко укусније и квалитетније. "Лакше се беру и занимљиве су за ово наше поднебље", поручује Новаковић.

Постоји више од двестотине различитих врста. Каки је у деветнаестом веку доспео у Европу где успева у подручју благе средоземне климе.

"Јапанска јабука је врло интересантна воћна врста како по изгледу својих плодова тако и по начину њеног конзумирања. Бере се после првих мразева, а конзумира када омекшају на собној температуре и постану пријатне за јело. Доста је слична мушмули, њено гајење је ограничено ниским температурама која може да страда на минус петнаест степени", објашњава Милинко Синђић из ПСС Зрењанин.

Нутриционисти истичу да јапанска јабука има два пута више воћних влакана и неопходних микроелемената од обичне јабуке. Богата је антиоксидантима и витаминима. У народној медицини користи се за ублажавање желудачних тегоба.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара