Читај ми!

"На пијаци смо да се ценкамо" – продавци хоће картице, али не и касе

Идући у корак с временом, поједини продавци на три београдске пијаце омогућили су купцима безготовинско плаћање. Од следеће године део њих ће морати да има и фискалне уређаје. До сада се за субвенције за њихову набавку пријавило око 40.000 обвезника у Србији.

До пре два месеца мало ко је могао да замисли да ће цвеће, воће, поврће и осталу робу на пијаци моћи да купије без готовине.

Пилот-пројекат безготовинског плаћања уведен је на Каленић, Ђерам и Палилулској пијаци у Београду, а омогућава плаћање картицама и телефоном на 50 продајних места.

"Одлуку да учествују у овом пројекту наши закупци су донели својевољно на бази искуства и процене. Знате да пијачну куповину одликује један неформалан однос између купца и продавца, разговор на разне теме и наши закупци су схватили да купци имају потребу за безготовинским плаћањем", каже Јелена Николић из ЈКП "Градске пијаце".

Сва продајна места на којима је могуће безготовинско плаћање су обележена.

"Хтели или не, то је будућност. Већина купаца нема кеша. Где да иду да трче до банкомата, овако само укуца и провуче - лакше и мени и њима. Добра ствар", сматра пољопривредник Кенан Саниу.

Продавац на Каленић пијаци Александар Скадрић каже да се често дешава да купци доносе крупне паре за ситнан пазар, па продавци морају да позајмљују од колега на пијаци ако немају да врате кусур.

"Ја сам решио да сав новац који направим преко картице пробам да не дижем и да следеће године пред море одем и подигнем све", истиче продавац Владимир Јонић.

"Није иста цена за килограм и за четири"

На најаву да ће од наредне године издавати и фискалне рачуне, продавци гледају мање благонаклоно. Није им јасно како ће то на пијаци функционисати.

"Све што је ујутру свеже има једну цену, а у току дана цена лагано иде надоле да не би остало за сутра и да не би дошло у још лошију фазу. Ценом морамо да подстакнемо купце да то узму. Реците ми како сте замислили да имам фискалну касу, онда не могу да променим цене. Па зато смо на пијаци, да можемо да се ценкамо. Није иста цена за килограм и за четири", каже Јонић.

Због тога се мало пијачних продаваца пријавило за набавку фискалних уређаја. Рок је 31. јануар, а држава свима који се пријаве нуди субвенције.

Драган Агатуновић из Пореске управе наглашава да су обвезници који обављају промет производа на мало, па и на пијацама, у обавези да евидентирају промет преко фискалних уређаја у току наредне године, изузев пољопривредника који продају пољопривредне производе и људи који продају производе домаће радиности и старих и уметничких заната.

"Сврха фискализације јесте да се обухвати промет производа и вршења услуга на мало, да се евидентира тај промет. На тај начин долази до контроле новчаних токова, смањења сиве економије, смањења нелојалне конкуренције и бољег и квалитетнијег пословног амбијента", објашњава Агатуновић.

За оне који не испуне рок за фискализацију, предвиђене су казне - привремена забрана обављања делатности на 15 дана, ако су у неевидентирању промета ухваћени први пут, а ако је прекршај поновљен и до годину дана.  

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара